Уряд Сомалі дозволив Україні штурмувати "Фаїну"

Тимчасовий уряд Сомалі готовий дати згоду Україні на проведення спеціальної військової операції із звільнення захопленого піратами судна "Фаїна". Про це у середу на прес-конференції в Москві повідомив посол Сомалі в Росії Мохаммед Мохаммуда Хандула. Повідомляє УНІАН. unian

"Звичайно, тимчасовий уряд готовий дати згоду на силове вирішення", - сказав посол. При цьому він наголосив, що така операція має проводитись в кооперації з тимчасовим урядом Сомалі.

Він відзначив, що Сомалі готова співпрацювати з будь-якими державами, кораблі якої чи громадяни потрапили в полон до піратів, але тільки в тому разі, якщо це не завдасть шкоди Сомалі. Наприклад, не забруднює навколишнє середовище.

Разом з тим Мохаммед Мохаммуда Хандула наголосив, що Україна відмовляється співпрацювати з Сомалі щодо ведення переговорів із звільнення "Фаїни".

"Ми в дуже складній ситуації – з боку власника (корабля) немає співпраці, немає офіційної інформації уряду України… Тому складно сказати, на якому етапі зараз переговори", - сказав посол.

За його словами, президент і прем`єр Сомалі одержують інформацію із ЗМІ. Водночас він не виключив, що зброя, яка транспортує "Фаїна", була призначена для Південного Судану, а не Кенії, як повідомлялося раніше.

За його словами, досі уряд Сомалі не володіє офіційними документами, кому, звідки і куди перевозиться зброя українським кораблем "Фаїна".

Посол наголосив, що Сомалі має великий сумнів, що "Фаїна" була захоплена випадково.

Він припустив, що покупці і продавці зброї на якомусь етапі не домовились.

25 вересня пірати захопили біля берегів Сомалі судно "Фаїна", у складі екіпажу якого – 17 громадян України. На борту судна - 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки і боєприпаси, які Україна продала Кенії. Судно перебуває під спостереженням декількох американських кораблів, завдання яких - не допустити вивантаження зброї і техніки на берег.

За даними одного з племінних старійшин Сомалі, за звільнення "Фаїни" потрібно заплатити 3,5 млн. доларів.

Статьи

Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Все статьи