Росія: розв'язка наближається

Дані Мінфіну РФ про виконання держбюджету-2023 чітко свідчать: наближається крах російської економіки. А з нею і всього путінського режиму. "Дірка" у системі держфінансів зростає щомісяця, причому загрозливими темпами.

У кремлівського диктатора та його оточення невеликий вибір. Або до кінця року Центробанку РФ доведеться включати "друкарський верстат", щоб покрити брак грошей для уряду, або розпродавати золотий запас країни.

Власне, другий варіант уже реалізується. Для Кремля він є більш прийнятним. Там розуміють: ще один обвал рубля, викликаний роботою " друкарського верстата " Центробанку, тобто. незабезпеченою емісією грошей на економіку, підвищить градус невдоволення росіян до критичного.

Водночас очевидно, що розпродаж золотого запасу – не вирішення проблеми. Так можна лише відсунути неминучий кінець путінської диктатури. Не більше того.

Воювати все дорожче

Фінансовий рік для кремлівського режиму розпочався із провалу. Вже за підсумками січня витрати бюджету перевищили доходи на 1,76 трлн. руб. І це при тому, що за весь 2022 дефіцит був 3,3 трлн руб.

Держбюджет-2023 уряд В.Мішустіна розробив та затвердив з річним дефіцитом 2,93 трл руб. – сподіваючись на деяке покращення, викликане пристосуванням до міжнародних санкцій.

Як виявилося, горезвісна "санкційна адаптація" не рятує корабель росекономіки, який тоне. Підсумки січня чітко показали: федеральний бюджет зверстаний на нереальних очікуваннях.

Хоча не можна сказати, що проблеми виникли на рівному місці. Вони наростали протягом 2022 р., наче снігова куля ("ОстроВ" раніше констатував слабкість і вразливість російської економіки), яка 2023 р. покотилася з гори.

Це підтвердилося й наступного місяця. За січень-лютий дефіцит держбюджету зріс до 2,58 трлн руб. За січень-квітень - до 3,42 трлн руб. За підсумками січня-травня цифра практично не змінилася, залишившись на рівні 3,41 трлн руб.

Тобто, за якихось 4 міс. кремлівський режим примудрився перевершити показник попереднього воєнного року. І "перевиконав" річний план з перевитрати державних грошей. На те є дві причини.

По-перше, збільшення військових витрат. За даними Мінфіну РФ, за січень-квітень загальні видатки бюджету зросли на 26% до аналогічного періоду 2022 р., до 11,21 трлн. руб. Більшість цих грошей пішла не на будівництво/ремонт доріг чи підвищення зарплат вчителям. Це витрати, пов'язані із фінансуванням злочинної війни проти України.

Чому вони зростають? Бо що довше триває війна, то дорожче вона обходиться російським платникам податків. Як громадянам, так і бізнесу.

При нападі на Україну путінська армія використала арсенал боєприпасів, військової техніки. За минулий час значну частину цих боєприпасів витрачено, а техніки – "утилізовано" ЗСУ.

За оцінками видання «Форбс-Україна», протягом року війни, тобто,на початок березня-2023 загальна вартість знищених озброєнь окупаційної армії перевищила $25 млрд, з них 20% припало на танки. Ці втрати російській воєнщині треба якось поповнювати.

Очевидно, що аналітики видання у підрахунках використали середню ринкову вартість озброєнь. Тобто, це ціна, за якою (плюс-мінус) росіяни продавали свої гаубиці та "Гради" на зовнішніх ринках.

Армії РФ ця продукція військово-промислового комплексу коштує дешевше, без торгової націнки. Але в будь-якому випадку випуск нових танків та боєприпасів (включаючи ракети) – досить дороге задоволення. Яке хтось має сплатити.

Щоб заповнити втрати озброєнь на $25 млрд, треба витратити на їхнє виробництво не менше $15 млрд. Джерело фінансування у путінського режиму одне - це гроші платників податків. Тобто. бюджет.

Але це не єдина стаття військових витрат. Раніше " Остров " повідомляв з посиланням на документ, оприлюднений російським опозиціонером Михайлом Ходорковським, що на 2023 р. Мінфін РФ просив передбачити 724,1 млрд руб., або $11,96 млрд, для виплат сім'ям убитих окупантів.

Потребу витрат чиновники визначили суто арифметично: поділили кількість убитих за лютий-серпень 2022 р. на кількість днів і помножили цю цифру на 365.

Але тут дуже важливий нюанс, не врахований бюрократами. Вони не зважили на той факт, що втрати російської армії різко зросли після того, як ЗСУ отримали від західних союзників сучасні високоточні системи озброєнь.

Тому компенсації родичам у першій половині минулого року абсолютно непорівнянні з тими, які доводиться виплачувати зараз.

Як випливає з листа Мінфіну РФ, за лютий-серпень 2022 сім'ям вбитих перерахували 361,9 млрд руб. За першу половину п.р. цифра має бути мінімум у 1,5 рази більшою.

Це ще одна причина зростання військових видатків режиму. А його прибутки тим часом падають. Причому швидко. Звідси й величезний бюджетний дефіцит.

Тиски стискаються

Зниження світових цін на нафту плюс санкційні обмеження обвалили надходження до росбюджету від експорту енергоресурсів. За даними Мінфіну РФ, у січні ц.р. нафтогазові доходи скоротилися на 46% до січня 2022 р., до 426 млрд руб.

За підсумками січня-лютого динаміка не змінилася: мінус 46% до показника за той же період 2022, або 947 млрд руб. За січень-квітень отримано зниження на 52,3%. Тобто, тадіння експортних надходжень прискорилося.

Підсумки січня-травня показали дуже незначне уповільнення темпів падіння: на 50%, до 2858 трл руб.

Теоретично це ще не кінець режиму – якщо у другому півріччі ціни на нафту та газ із якихось причин різко злетять. Але покрити втрати навіть тоді навряд чи вдасться: занадто великий вийшов провал за перші місяці п.р.

До того ж, справа не тільки в цінах. Санкції також відіграють роль. Це видно із простого порівняння. Так, середня біржова вартість еталонної британської нафти Brent  у 1 кв. п.р.  була на 16% нижчою, ніж у січні-березні 2022 р. - $76/барель проти $90/ бар.

Тоді як російська нафта Urals за цей час подешевшала із $89 до $58, або на 37%. Більш ніж дворазова різниця в темпах падіння пояснюється обмеженнями, запровадженими країнами G 7 на покупку Urals. Тобто, навіть якщо ціна Brent потягнеться вгору, Urals сильно відставатиме.

У травні Urals коштував $53,34/бар. проти $78,81/бар. у травні 2022. За 5 міс. загалом середня ціна становила $51,5/бар. в порівнянні з $83,48/бар. за той самий період минулого року. Тобто, передумов зміни динаміки нафтогазових доходів росбюджету поки немає.

Ще один характерний штрих – ситуація на європейському газовому ринку. Раніше він був ключовим для збуту російського зрідженого газу (ЗГ). Але за січень-квітень постачання до ЄС зменшилися на 11% до аналогічного періоду 2022 р., до 6,4 млн т.

Скорочення пов'язані з падінням попиту. Навпаки, імпорт ЗГ до країн Євросоюзу у січні-березні зріс на 8%, до 32,3 млрд м3 у перерахунку на звичайний трубопровідний газ. А у квітні зафіксовано рекордний обсяг: 12,4 млрд м3. Але ресурс надходив головним чином із США та з Близького Сходу. Тобто,  можна говорити про витіснення російських виробників ЗГ (компанія "Новатек") із європейського ринку. І не лише ЗГ.

Міжнародна енергетична агенція IEA виходячи з підсумків I кв. п.р.  очікує зниження експорту російського газу до країн Євросоюзу (головним чином це трубопровідний газ, що постачається держконцерном "Газпром") за весь 2023 р. на 45%, до 43 млрд м3. При тому, що і 2022 р. для "Газпрому" завершився падінням експорту до ЄС на 90 млрд. м3, практично вдвічі. Оскільки європейські споживачі переключилися на американських та близькосхідних постачальників.

Якийсь час (до IV кв. 2022 р. включно) "Газпром" ще утримував фінансові показники за рахунок підвищення цін. Але, як показала минула зима, вартість газу не може зростати нескінченно. Перекрити такий обвал експорту у натуральному вираженні, підвищуючи ціну – неможливо.

Це означає лише одне: подальше зменшення нафтогазових доходів країни-агресора. При зростаючих витратах на продовження війни. І що у цій ситуації залишається робити путінському режиму?

Бюджетна агонія

Ще у лютому ц.р. уряд РФ збільшив оподаткування нафтовидобувних компаній, змінивши розрахункову формулу. Очікується, що тепер федеральний бюджет додатково отримає 600 млрд. руб.

Таким чином, похоронні виплати окупантам підуть із кишені російських нафтовиків. Але проблема у тому, що цих грошей все одно не вистачить.

Навіть незважаючи на те, що іще раніше, у жовтні 2022 р., "Газпром" також зобов'язали робити більше податкових відрахувань. Крім того, у лютому п.р. у Кремлі анонсували т.зв. «добровільний збір» для бізнесу. Від нього сподіваються отримати ще 300 млрд. руб. за рік.

Отже, починається елементарний "соковитискач" для, і без того падаючої, економіки. І від такої податкової політики падіння лише пришвидшиться. Та й ці податки треба ще зібрати.

З цілком зрозумілих причин зробити це непросто: бізнес ніде не має бажання додатково розщедрюватися. Глава Російського союзу підприємців Олександр Шохін прямо заявив, що ініціатива з "добровільним" збором – м'яко кажучи, не вітається у ділових колах РФ.

Тому зараз доводиться затикати "дірку" у федеральному бюджеті, кидаючи в "топку" недоторканний запас. У січні Мінфін РФ був змушений продати 3,6 тони золота з Фонду національного добробуту (ФНБ). У лютому – вже 12 т. У травні путінський режим продовжував розпродувати золото з ФНБ: ще 3,84 т пішли на латання бюджетної "дірки".

З огляду на таку динаміку навіть цього ресурсу (на 1 червня у Фонді залишалося 517,11 т. золота) вистачить ненадовго.

У грошовому еквіваленті запаси ФНБ з вересня 2022 р. до лютого ц.р. включно "схудли" на $63,38 млрд, до $147,24 млрд.

Причому це загальна сума, включаючи заморожені активи. За експертними оцінками, ліквідних активів (тобто коштів, які Мінфін РФ може конвертувати в рублі та витратити) у Фонді залишилося лише $85,46 млрд.

Варто зазначити, що з українським держбюджетом теж далеко не все гаразд через війну. Дефіцит також колосальний: 263,2 млрд грн. за підсумками січня-травня.

Але, принаймні, офіційний Київ має можливість закривати цей дефіцит за рахунок зовнішніх позик та грантів (за 5 міс. – 151,1 млрд грн ). Кремлівський режим в умовах санкцій такої можливості не має.

Статті

Луганськ
29.05.2024
10:47

 Безсоромниця. Луганський щоденник

Є ті, хто примудряється заочно оформляти українські пенсії та заново перераховувати російські за 6000 рублів незалежно від результату. На попит знайдеться пропозиція.
Світ
28.05.2024
08:27

«Якщо Путін захоче повернути Януковича на царство, все можливо». Російські ЗМІ про Україну

Усім відомо, що термін його легітимності як президента не закінчився, а був перерваний державним переворотом в Україні. Появу Януковича в розпал переговорів Путіна і Лукашенка не змогли проігнорувати навіть українські політики, які почали просто...
Донбас
26.05.2024
18:29

Ближче ніж на 100 метрів до кордону з Росією наближатися заборонено. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу іноді з гордістю, іноді з натяком на сум визнавали, що анексовані території «ДНР/ЛНР», які РФ всупереч міжнародному праву чомусь називає «повноправними суб'єктами Федерації», як і раніше, російські можновладці...
Всі статті