У столиці відкрилася виставка "Олександр Ройтбурд. Теорема влади"

Виставка "Олександр Ройтбурд. Теорема влади" 8 березня відкрилася у PinchukArtCentre, повідомляє кореспондент ОстроВа.

Виставка не є ретроспективою, а по суті, це дослідження. В експозиції представлено понад 30 картин Ройтбурда і артефакти, крізь які  сприймається мислення митця: культура - влада - влади.  Зосереджуючись на роботах, документах та артефактах з приватних колекцій та колекції родини художника, ця виставка є результатом послідовної діяльності Дослідницької платформи PinchukArtCentre, яка осмислює явища та персоналії, важливі для історії українського мистецтва.

Архітектор (сценограф) виставки Олександр Бурлака у 2014 році працював з Олександром Ройбурдом над виставкою "Кодекс Межигір’я" у Національному художньому музеї України. Були плани навіть показати іі у Донецькій обласній адміністрації, але тоді частину Донеччини окупувала росія. "Працюючи над нинішньою виставкою  я хотів  зробити референс до Одеського музею, театральності, до контексту Одеси з фейковою античністю", - зазначає Олександр Бурлака.

"По-перше, Олександр Ройбурд вважав що митець має право на певну владу у суспільстві. Він народився в країні, де мистецтво обслуговувало державну політику, ідеологію. Тому для нього було важливо, щоб мистецтво мало свій голос, направляло владу і суспільство до цінностей свободи, яку зараз Україна і захищає. По-друге, сам Олександр безпосередньо волів  комунікувати з представниками влади і до нього прислухалися. Своїми провокативними роботами він звертав їхню увагу на мистецтво", - зазначає куратор виставки Костянтин Дорошенко.

"Мені здається зараз для всього людства важливе питання влади, тому що - кому мусить належить влада? Для Ройтбурда очевидно, що влада має бути демократичною і в жодному разі немає бути неконтрольованою". - сказав він.

На виставці презентовані роботи, де в різних вимірах представлені образи як історичних фігур (Людвиг Баварський, Ленін), так і сучасні можновладці (брати Клички, Ющенко, янукович).

Також представлена книга віршів Олександра Ройтбурда.

Виставка проходить у PinchukArtCentre до 14 липня.Вхід вільний.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті