Українська громада повернула собі будинок у Польщі

Після 55 років старань Український народний дім (УНД) у Перемишлі нарешті повернули українській громаді, - повідомляє кореспондент “ОстроВ”.

Після закінчення Другої світової війни Сталін подарував Перемишль Польщі. З встановленням у Польщі комуністичної диктатури українські будинки, серед яких і УНД, були націоналізовані, а українське громадське та церковне життя припинено.

З того часу довгі роки українці Перемишля вживали найрізноманітніших заходів і старань на різних рівнях, у тому числі й міжнародних, щодо повернення в їхню власність УНД.

Нарешті закінчилася понад півстолітня боротьба за УНД у Перемишлі. Об’єднання українців у Польщі домовилось про купівлю будинку за один відсоток вартості.

Повернення УНД в Перемишлі має символічне значення і тому, що він є свідченням того, що українців нарешті визнано в Перемишлі повноправними жителями міста.

Статьи

Страна
02.05.2024
10:41

Нефтяная мишень, или Что показали украинские атаки по российским НПЗ

Среди важных итогов: опасения западных союзников Киева, как и следовало ожидать, оказались беспочвенными. Экономический ущерб страны-агрессора тоже не настолько велик, как хотелось бы. Но это не главное.
Страна
30.04.2024
23:00

Реформа высшего образования: революция или реанимация?

“Объединения университетов будут неизбежно. Те, кто объединятся сейчас, будут иметь возможность воспользоваться 1,5 миллионами долларов, которые нам предоставляет на каждое объединение Всемирный банк”
Мир
30.04.2024
16:45

«Имеем всё больше стимулов ускорить решение задач СВО». Российские СМИ об Украине

...Предложение должно идти только от американцев. Вообще договор будет гораздо шире. Нас интересует не только СВО. Нас интересует система глобальной безопасности, и взаимодействие с НАТО на территории Европы – лишь одна из частей.
Все статьи