США звинуватили РФ у застосуванні хімічної зброї проти українських військових

Сполучені Штати звинуватили РФ у застосуванні хімічної зброї проти українських військових. Про це йдеться в заяві Держдепартаменту США. Уточнюється, що російські військові використовували задушливу речовину хлорпікрин, - повідомляє "Голос Америки".

"Використання таких хімікатів імовірно викликано бажанням російських військ вибити українські сили з укріплених позицій і домогтися тактичного успіху на полі бою", - йдеться в заяві. Крім того зазначається, що російські війська використовують хімічні речовини для розгону протестів в окупованій Україні.

Хлорпікрин внесено до чорного списку Організації із заборони хімічної зброї. Його застосовували німецькі війська під час Першої світової війни.

За даними українських військових, крім хлорпікрину російські військові використовували гранати зі сльозогінним газом. Щонайменше 500 українських солдатів пройшли лікування від впливу токсичних речовин, а один загинув, задихнувшись газом.

Як наголошується в повідомленні Держдепартаменту США, солдатам, які застрягли в траншеях без протигазів, доводиться або бігти під вогнем противника, або задихатися.

Держдепартамент заявив, що передає Конгресу свій висновок про використання російськими військами хімічних речовин проти українських військових.

У заяві йдеться про те, що РФ продовжує порушувати конвенцію ОЗХЗ, а використання хімічних речовин на полі бою є продовженням тактики, яку Москва застосовувала й раніше, зокрема, щоб отруїти опозиційного політика Олексія Навального 2020 року та Сергія Скрипаля і його доньку Юлію 2018 року. РФ заперечувала свою причетність до обох випадків.

Як повідомлялося, США замінять передані Україні Bradley новою версією БМП.

Статті

Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Всі статті