Росіяни почали викладати в освітніх закладах предмети "кібератаки на цивільну інфраструктуру" - СБУ

В освітніх закладах РФ почали викладати предмети "кібератаки на цивільну інфраструктуру". Про це повідомив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк у коментарі для платформи United24. 

"У нас є інформація, що в низці освітніх закладів вже викладають предмети "кібератаки на цивільну інфраструктуру". Вони хочуть наростити масштаби атак і кількість людей, які можуть це професійно робити. До речі, навчають як атакувати не лише українські системи, а і країн партнерів", - сказав Вітюк.

Він зазначив, що Департамент кібербезпеки СБУ володіє інформацією, що РФ створює національну систему кібернападу, впроваджуючи відповідні предмети в освітні програми навчальних закладів, щоб залучати до хакерської діяльності студентів під контролем спецслужб. Це при тому, що тисячі російських хакерів, зокрема й кіберзлочинці, найняті РФ, уже працюють проти України. Вони фінансуються спецслужбами, чиї дослідницькі лабораторії та інститути допомагають розробляти засоби кібервпливу.

"Їхня мотивація – не хакінг заради грошей, а знищення нашої держави. А при такому підході від російської кіберагресії серйозно страждатимуть й інші країни", – сказав представник СБУ.

Крім того, він повідомив, що упродовж 2022-2023 років Служба безпеки України заблокувала діяльність 76 ботоферм аудиторією 3 млн фейкових акаунтів, які діяли на території нашої держави та відпрацьовували проросійські наративи. 

Раніше повідомлялось, що українська ІТ-армія зупинила роботу найбільших інтернет-провайдерів окупантів.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті