Росія перешкоджає поверненню в Україну підлітка з Маріуполя: його залякують і чинять тиск - адвокат

Росія веде подвійну гру щодо повернення депортованого з окупованого Маріуполя підлітка Богдана Єрмохіна в Україну до родички-опікунки. Зокрема, українцю, якому 19 листопада виповниться 18 років, вже вручили повістку до військкомату РФ. Про це розповіла адвокатка Єрмохіна Катерина Бобровська, - повідомляє Укрінформ.

«Продовжую бити на сполох у зв’язку з тим, що РФ чинить перепони, аби не дати 17-річному українцеві Богдану Єрмохіну з Маріуполя повернутися в Україну, до своєї опікунки-родички. Нею є його старша двоюрідна сестра Валерія (дівоче прізвище – також Єрмохіна). При цьому Росія ігнорує звернення з цього приводу від нашого омбудсмена. Знаю, що українська сторона у зв’язку з цим уже готує офіційну заяву», – сказала Бобровська.

Вона підкреслила, що українська сторона консолідовано робила та робитиме все, щоб повернути українську дитину додому, з найменшою небезпекою для хлопця.

Адвокатка стисло нагадала перебіг подій. 28 серпня російська омбудсменка з прав дитини Марія Львова-Бєлова заявила, ніби Єрмохін написав на її ім’я заяву, що він не збирається повертатися в Україну до свого 18-річчя. Того ж дня Єрмохін вийшов на контакт з Бобровською та пояснив, що такий «документ» він підписав під тиском, після залякувань, зокрема погроз відправити його до психіатричної лікарні.

«Можу припустити, що згаданий папір з підписом Єрмохіна в якийсь момент може бути представлений російською стороною як аргумент», – сказала адвокатка.

16 жовтня Львова-Бєлова заявила на пресконференції, що в ситуації з українськими дітьми, які були вивезені в росію, пріоритет – возз’єднання сімей. Адвокатка та опікунка Єрмохіна спільно підготували актуальний пакет документів, аби бути готовими в будь-яку хвилину виїхати за Богданом.

24 жовтня опікунка Валерія повідомила Бобровській, що щойно відбулася зустріч російської омбудсменки Тетяни Москалькової з російською опікункою Єрмохіна Іриною Рудницькою і самим Богданом. На відповідь, чи він хоче повернутися в Україну, той прилюдно дав позитивну відповідь. Пізніше хлопець повідомив адвокатці, що того ж дня йому сказали про необхідність лягти на операцію у зв’язку з «хворобою ніг». При тому що раніше, під час медичного огляду, йому говорили, що деякі проблеми з колінами є суто віковими, підлітковими.

«З того часу ніяких позитивних зрушень немає. Більше того, хлопцю, якому 19 листопада виповниться 18 років, уже вручили повістку в російський військкомат на 13 грудня. Отже, є ризик, що наразі відбувається затягування часу, аби відправити Богдана в російську армію», – підсумувала адвокатка Бобровська.

З липня 2022 року Єрмохін робив кілька спроб повернутися в Україну, які були безуспішними. Натомість йому видали російський паспорт.

19 квітня 2023 року Бобровська виступала в одному з комітетів Конгресу США, де розповіла про кейс Єрмохіна.

В липні 2023 року українські журналісти оприлюднили фільм-розслідування «Список 31» про те, як навесні 2022 року армія РФ разом із представниками маріонеткового угрупування «ДНР» депортувала до РФ 31 українську дитину, котрих розмістили в нових опікунів, «нових сім'ях». До «списку 31» входив і Богдан Єрмохін.

Як повідомлялося, депортація українських дітей стала причиною для видачі 17 березня 2023 року Міжнародним кримінальним судом у Гаазі ордера на арешт уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової та самого володимира путіна.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті