Рада в першому читанні підтримала законопроєкти про спрощення процедури отримання статусу УБД

У середу, 8 листопада, Верховна Рада в першому читанні підтримала два законопроєкти про спрощення процедури отримання статусу учасника бойових дій. Про це повідомили у Телеграм народні депутати Ярослав Железняк та Олексій Гончаренко. 

"Рада прийняла в першому читанні (тобто не остаточно!) два законопроєкти (№10062 і 9681), які стосуються автоматичного надання статусу УБД. Я співавтор одного з законопроєктів. На їх базі буде створено спільний до другого читання", - написав Гончаренко.

Законопроєкт №9681 щодо цифровізації набуття статусу учасника бойових дій в умовах воєнного стану передбачає механізм автоматичного отримання УБД через QR-код. 

Законопроєкт №10062 передбачає внесення змін до деяких законів України задля удосконалення порядку обробки та використання даних у державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану.

Нардепка Ірина Геращенко прокоментувала ухвалені в першому читанні законопроєкти та заявила, що сьогодні понад 1 млн військових пройшли війну, але статус учасника бойових дій отримали лише 15% героїв, а процедура отримання УБД є бюрократичною і складною.

"Проєкт закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних у державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану №10062 прибирає бюрократичні перепони для надання статусу УБД: уточнення взаємодії державних реєстрів під час надання статусу УБД, а також спрощення процедури оформлення статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України. У ньому не враховано, що військовослужбовці проходять військову службу не тільки в ЗСУ та інших військових формуваннях, а й у СБУ, ДПСУ, ГУР, Держспецзв’язку та інших. Відомості будуть вільно оброблятися іншими органами державної влади, що суперечить Конституції України", – пояснила Геращенко.

Вона додала, що цим законопроєктом створюється єдиний реєстр мобілізованих, привʼязаний до єдиного реєстру виборців, якого зараз фактично не існує.

Як повідомлялося, Кабмін запустив нові грантові програми для ветеранів бойових дій на старт і розвиток власного бізнесу. 

Статті

Світ
28.05.2024
08:27

«Якщо Путін захоче повернути Януковича на царство, все можливо». Російські ЗМІ про Україну

Усім відомо, що термін його легітимності як президента не закінчився, а був перерваний державним переворотом в Україні. Появу Януковича в розпал переговорів Путіна і Лукашенка не змогли проігнорувати навіть українські політики, які почали просто...
Донбас
26.05.2024
18:29

Ближче ніж на 100 метрів до кордону з Росією наближатися заборонено. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу іноді з гордістю, іноді з натяком на сум визнавали, що анексовані території «ДНР/ЛНР», які РФ всупереч міжнародному праву чомусь називає «повноправними суб'єктами Федерації», як і раніше, російські можновладці...
Країна
25.05.2024
12:00

Посилення мобілізації у дії: що змінилося після 18 травня

"...Поки перебував у ТЦК, наслухався багато історій про те, як людям виписували повістки на блокпостах, у метро, ​​на ринку, був один чоловік, якому виписали повістку прямо біля реєстратури в поліклініці",
Всі статті