Письменник, який стріляв у Фіцо, заявив, що хотів "зашкодити здоров'ю" прем'єра й завадити далі проводити політику щодо України

Словацький письменник Юрай Цинтула, який 15 травня вистрілив у прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, заявив на допиті, що хотів тільки "зашкодити здоров'ю" Фіцо, а не вбити його, аби Фіцо далі не зміг проводити політику, з якою Цинтула незгодний. Про це з посиланням на постанову про досудове ув'язнення Цинтули пише словацьке видання Pravda 23 травня.

"Він (Цинтула. - "ОстроВ") повторює, що вміє стріляти і прицілився так, щоб не поставити під загрозу життя потерпілого. Він також був дуже обережний, щоб випадково не наразити на небезпеку будь-кого з натовпу або охорони. Він вибачається за свої дії перед потерпілим, про що готовий сказати йому особисто під час розгляду, якщо матиме можливість, а якщо ні, то обов'язково вибачиться перед ним у письмовій формі. При цьому він скористався своїм правом не давати свідчень", - цитує видання постанову.

Крім того, у постанові сказано, що "на судовому засіданні Цинтула заявив, що оскільки він не згоден з політикою нинішньої влади, з ліквідацією ÚŠP (антикорупційної прокуратури), не згоден з переслідуванням працівників культури та ЗМІ, а головне – хоче, щоб Україні надали військову допомогу, і вважає нинішню владу Іудою по відношенню до Європейського Союзу, тому він вирішив діяти".

Один зі свідків, який цитується в судовому документі, стверджував, що чув, як Цинтула говорив "ворожі і злісні речі" про Роберта Фіцо, і що "його турбувало те, що словацький прем'єр має добрі відносини з РФ та Угорщиною".

Зазначається, що нападник на словацького прем'єра, згідно з матеріалами суду, діяв один. Напад на Фіцо він почав планувати з 13 травня, для цього використав 9-міліметровий пістолет CZ 75 чеського виробництва, яким володів законно.

Раніше повідомлялось, що тим, хто стріляв у Фіцо, виявився відомий словацький письменник-ліберал.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті