"Здійснювали операцію впливу в Європі". Чехія ввела санкції проти Медведчука і його подільника

Колишній український політик Віктор Медведчук і колишній продюсер його закритого телеканалу «112 Україна» Артем Марчевський здійснювали через Чехію операцію впливу в Європі. Про це повідомдяє "Чеське радіо" з посиланням на дані чеської цивільної контррозвідки.

Обидва вони, а також зареєстрована в Празі компанія Voice of Europe, через сайт і соцмережі якої велася кампанія, рішенням уряду Чехії внесені в чеський національний санкційний список, повідомив після засідання уряду прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала.

"Ми запроваджуємо національні санкції проти трьох суб’єктів. Ми розбили проросійську мережу, яка намагалася в нашій країні здійснити операцію впливу з важливими наслідками для безпеки Чехії і ЄС. Діяльність цієї групи виходить поза межі Чехії, вона діяла і в Європейському парламенті. Як видно, Росія вже давно намагається впливати на демократичні процеси в Європі, і ми мусимо зробити все, щоб цього не допустити", - зазначив прем’єр-міністр Чехії.

У повідомленні вказується, що Марчевський, зі свого боку, відіграв ключову роль у взятті під контроль компанії Voice of Europe як інструменту здійснення впливу і поширення дезінформації і пропаганди, спрямованих проти територіальної цілісності, незалежності, суверенітету, стабільності й безпеки України, а нині фактично керує цією компанією за інструкціями Медведчука.

Сама ж компанія Voice of Europe, зареєстрована в Чехії як ТОВ, спрямовує, зокрема через свій сайт і облікові записи в соцмережах, свої дезінформаційні наративи на те, щоб поставити під сумнів обороноздатність України і її підтримку з боку міжнародних партнерів, а також на вплив на громадську думку з метою знизити підтримку України і її мешканців.

Як розповів на пресконференції прем’єр Фіала, фізичні і юридична особи, внесені нині в чеський санкційний список, намагалися чинити проросійський вплив у країнах Європейського союзу і в Європейському парламенті. За даними чеської цивільної контррозвідки BIS, у чеській столиці через зареєстровану в Празі компанію передавалися гроші готівкою антисистемним політикам із Німеччини, ще частина коштів ішла на роботу проросійського сайту. Але, додав прем’єр, інформації про те, що це могло стосуватися й чеських політиків чи простих громадян, немає.

За даними газети Deník N, російські гроші отримали політики з шести країн ЄС - Німеччини, Франції, Польщі, Бельгії, Нідерландів та Угорщини.

Прем’єр-міністр подякував цивільній контррозвідці, Службі інформації і безпеки (BIS), за важливу роботу - адже нинішнє рішення уряду про санкції детально обґрунтоване 300-сторінковим документом. За його словами, цю інформацію нададуть і іншим країнам та інституціям.

Як повідомлялося, колишній депутат від забороненої ОПЗЖ і кум путіна Віктор Медведчук, обвинувачений в Україні у державній зраді, який мешкає в Москві, намагається повернути українське громадянство і депутатський мандат, а також скасувати введені проти нього санкції.

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті