Нові пакети військової допомоги та безпекові угоди: Зеленський підсумував результати візиту до Мюнхена

Українська делегація в рамках поїздки на Мюнхенську конференцію з безпеки домовилася з кількома країнами про нові пакети військової допомоги. Про це розповів президент України Володимир Зеленський в ефірі телемарафону, повідомляє РБК-Україна.

"Є зустрічі, де ми домовилися про оборонні пакети з кількома державами. Там як про артилерію, так і про снаряди 155-го калібру. Великі пакети є, але поки вони не надійшли, не можу сказати (деталі - ред.)", - сказав глава держави в коментарі телемарафону.

Також за словами Зеленського, є домовленості про виробництво зброї для України.

Крім того, президент розповів, що Україна також погодила двосторонні безпекові угоди ще з «кількома державами», окрім вже підписаних із Британією, Францією та Німеччиною, - повідомило "Радіо Свободи".

«Три угоди є. Сьогодні в нас була розмова ще з кількома країнами, є домовленість про безпекові угоди. Навіть конкретизували деякі нюанси, де були питання або розбіжності. Погоджені ще декілька угод. Ми будемо нарощувати ці безпекові гарантії», – зазначив він.

Також Зеленський назвав угоди, підписані з Німеччиною та Францією, «дуже важливими і потужними».

«Поки що немає гарантій безпеки зі США, команди вже працюють, два етапи перемовин вже були. Бачу в цьому в найближчому часі позитив», – зазначив глава держави.

Водночас президент наголосив, що «двосторонні безпекові угоди з різними державами не є альтернативою пакета допомоги з боку Сполучених Штатів, який досі не ухвалено».

«Я не вважаю, що це альтернатива допомозі США, мене запитували про це. Я вважаю, що це дуже важлива, абсолютно інша, додаткова допомога, на яку можуть розраховувати українці, не на рік, не на два, а на 10 років», – сказав він.

При цьому Зеленський підкреслив, що «10-річний термін безпекових угод не означає, що в Україні 10 років триватиме війна».

«Ні, це говорить про те, що ці країни з нами, це гарантії безпеки, якщо агресія повернетеся, навіть після завершення війни. Там не тільки зброя, там і реконструкція тощо. Тому дуже важливо, що у нас такі довгоочікувані й довготривалі гарантії безпеки з партнерами», – сказав президент.

Як повідомлялося, президент України Волоимир Зеленський повідомив про свою зустріч із делегацією Палати представників Конгресу США від Республіканської та Демократичної партій на полях Мюнхенській конференції з безпеки.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті