Деякі країни під час зустрічі в Джидді підтримали не всі пункти "мирного плану" Зеленського

Не усі країни підтримали 10 пунктів українського «мирного плану» на зустрічі у Саудівській Аравії. Про це заявив, голова Офісу президента України Андрій Єрмак, повідомляє Радіо Свобода. 

Він розповів, що українська делегація провела у Джидді понад 30 двосторонніх зустрічей.

"Якщо б сьогодні всі прийняли, сказали: «Так, ми все підтримуємо», ми б провели саміт (підготовці якого була присвячена зустріч радників голів держав і урядів у Джидді 5-6 серпня – ред.) вже цього місяця", – сказав Андрій Єрмак.

Він додав, що є пункти, які не викликали обговорення і їх готові схвалити, а є такі, що потребують обговорень. Зокрема, за словами очільника ОП, один із беззаперечних пунктів – це те, що не може бути жодних компромісів стосовно збереження незалежності та суверенітету України.

Також член української делегації на зустрічі у Саудівській Аравії Ігор Жовква додав, що беззаперечним пунктом є і те, що росія має вивести свої війська з території України.

Загалом Андрій Єрмак додав також, що далі будуть зустрічатися радники і посли країн-членів саміту. Вони мають обговорювати план імплементації кожного з пунктів мирного плану.

"Та зустріч, яка відбулася у Саудівській Аравії – це репетиція світу, в якому немає місця печерній агресії. Перший саміт (підготовці якого була присвячена зустріч радників голів держав і урядів у Джидді 5-6 серпня – ред.) повинен прийняти за основу український «мирний план». Ці гарантії безпеки – як ППО проти майбутньої війни", – сказав Єрмак.

Щодо того, чому зустріч у Саудівській Аравії завершилася без ухвалення спільної заяви, голова Офісу президента пояснив: "Ми домовилися про те, що ми будемо працювати без публічних заяв. Бо іноді, в бажання зробити "піар-прорив", можна втратити сенс".

Нагадаємо, Єрмак обговорив із Салліваном посилення української ППО та інтеграцію в НАТО. 

Статті

Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Всі статті