"Нагірно-Карабаська республіка" припиняє існування з 1 січня 2024 року - указ

Глава невизнаної "Нагірно-Карабаської республіки" Самвел Шахраманян підписав указ про припинення її існування з 1 січня 2024 року. Про це повідомляє "Голос Америки".

Згідно з указом, до цієї дати буде розпущено "всі державні установи та організації, що перебувають у їхньому відомчому підпорядкуванні - і Республіка Нагірний Карабах (Арцах) припинить своє існування".

Населенню Нагірного Карабаху радять "ознайомитися з азербайджанськими умовами реінтеграції, щоб вирішити, чи залишатися в регіоні", йдеться в указі.

За даними вірменського уряду, до ранку 28 вересня до Вірменії з Нагірного Карабаху вимушено виїхали понад 65 тисяч осіб - це майже половина населення невизнаної республіки.

В указі також зазначено, що рішення про припинення існування Нагірно-Карабаської республіки ухвалено "у зв'язку зі складною воєнно-політичною ситуацією, яка склалася, виходячи з пріоритету забезпечення фізичної безпеки і життєвих інтересів народу Нагірного Карабаху".

Сказано також, що забезпечується "вільний, добровільний і безперешкодний проїзд жителів Нагірного Карабаху, включно з військовослужбовцями, які склали зброю, зі своїм майном на їхніх транспортних засобах Лачинським коридором". Така домовленість була досягнута за посередництва російських "миротворців" з азербайджанськими представниками, йдеться в указі.

У повідомленні нагадується, що минулого тижня внаслідок військової операції Азербайджану вірменська влада самопроголошеної Нагірно-Карабаської республіки, що існувала понад 30 років, фактично капітулювала перед Баку.

Президент Вірменії Нікол Пашинян заявив про готовність прийняти біженців із Нагірного Карабаху.

У Вірменії понад тиждень тривають протести, викликані згодою вірменської влади на перемир'я на азербайджанських умовах.

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті