На Волині викрили два конвертаційні центри, які перевели у готівку понад 5 млн. грн.



У Волинській області викрито діяльність двох конвертаційних центрів. За попередніми даними, загальний обсяг незаконно переведених у готівку через ці «конверти» коштів перевищує 5 мільйонів гривень, – повідомляє «ЗІК».

«Обготівковувати кошти через незаконно сформовані ілюзорні витрати підприємств-вигодонабувачів – суттєва ознака діяльності будь-якого конвертаційного центру, – каже старший оперуповноважений з особливо важливих справ відділу протидії схемам ухилення від сплати податків УПМ ДПА в області Сергій Ємелін. – Незаконна діяльність викритих нами конвертаційних центрів передбачала саме таку діяльність».

Організатором першого конвертаційного центру став приватний підприємець із Луцька. Втім, як платник податків, він зареєструвався в одній із районних податкових інспекцій області. Діяльність цього «конверту» спрямовувалася на переведення в готівку коштів декількох волинських підприємств. Схема конвертування готівки полягала в тому, що підприємства нібито замовляли надання транспортних послуг саме цьому приватному підприємцю. «Однак, жодних транспортних засобів ні у власності, ні в оренді підприємець не має – такий факт встановлено слідством», – повідомив Сергій Ємелін. Що робити із цими грошима далі, чоловік добре знав. Його візити до банківських установ завершувалися зняттям з рахунку готівки на чималенькі суми». Принаймні, у матеріалах кримінальної справи йдеться про незаконно проконвертовані 3,6 мільйони гривень. Як встановило слідство, послуги з конвертування готівки підприємець надавав за окрему плату. Наразі слідчому відділу волинської податкової міліції ще доведеться знайти відповідь на питання «Хто кого знайшов?». Чи то підприємець сам запропонував послуги, чи то підприємства спеціально створили суб’єкт господарювання для конвертування у готівку прибутків від власної діяльності.

Стосовно другого «конверта», то сьогодні у слідства майже немає сумнівів в тому, що ідея створення конвертаційного центру належить одному із семи волинських суб’єктів господарювання, які протягом 2007-2008 років і користувалися його послугами. Щоб отримувати готівку службові особи приватного підприємства «Д» проводили «безтоварні» операції, а саме нібито продавали будівельні та оздоблювальні матеріали певному колу бізнес-партнерів. Отримані від них кошти службові особи підприємства під виглядом закупівлі товарів, спрямовували на банківські рахунки двох підконтрольних приватних підприємців. Потім головний бухгалтер ПП «Д» знімала готівку і повертала гроші волинським суб’єктам господарювання. Встановлено, що через таку схему проконвертували 1,7 млн грн.

Згідно з рішеннями суду, на рахунки причетних до створення конвертаційних центрів накладено арешт і проведено обшуки, вилучено документи. Слідство у цих справах триває.

Від початку року волинські податківці викрили діяльність 4 конвертцентрів.

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи