Кримських викладачів хочуть відправити вчити українську

На останньому засіданні ректорів вузів міністр освіти Іван Вакарчук розкритикував вузи Криму і міністра освіти Криму Валерія Лаврова за те, що лише 5% дисциплін там ведеться  державною українськіою мовою, повідомляє vovremya.info.

Щоб подолати мовний «психологічний бар'єр», Вакарчук запропонував кримським викладачам пройти курс стажування у вузах Західної України. У прес-службі Міносвіти повідомили, що міністр хоче найближчим часом запровадити практику обміну викладачами між вузами західного і східного регіонів, щоб згладити мовний бар'єр.

В.Лавров до ініціативи міністра віднісся з скепсисом. За його словами, проблема набагато глибша. Мовляв, Вакарчук хоче зробити українську мову єдиною для здобуття вищої освіти, і навіть вже підготував проект з відповідними поправками в закон «Про вищу освіту».

Та кримські політики і високопосадовці місцевого уряду, на відміну від міністра освіти І.Вакарчука, мовне питання розглядають винятково крізь призму політики. З боку орієнтованої на Росію кримської влади існує шалена протидія впровадженню україномовної освіти як у середніх, так і вищих навчальних закладах республіки. І досі мережа навчальних закладів з українською мовою навчання не приведена у відповідність до питомої ваги етнічних українців у Криму. Нагадаємо, що згідно даних перепису населення 2001 року, етнічні українці в Криму становлять 24,3% населення.

"Міністерство хоче зробити українську мову єдиною для здобування вищої освіти. Ми ж пропонуємо шанувати закони України, де чітко прописано, що будь-який учень має право вибору мови. Отже ніяке мовне стажування нам не потрібне», — сказав Валерій Васильович.

Отож, на заваді поширенню української мови у кримських навчальних закладах стоять не брак володіння українською мовою викладачами чи психологічний бар'єр, на заваді стоїть принципова російська націоналістична позиція по блокуванню функціонування державної мови в Криму.

Статьи

Страна
27.04.2024
09:00

Театр во время войны: восстановление и новые сцены

Как театры, несмотря на все трудности, работают, гастролируют и создают новые сценические площадки, рассказываем в материале.
Донецк
26.04.2024
16:00

Восстановление Донетчины: пока даже не в проекте, но...

Отношения власти и общественности никогда не были исключительно конструктивными, в Донецкой области в частности, прежде всего, из-за взаимного недоверия, нехватки опыта, несовпадения представлений о сотрудничестве и просто нежелания власти быть...
Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Все статьи