До загибелі Пригожина може бути причетний секретар ради безпеки РФ Патрушев - ЗМІ

Загибель Євгена Пригожина могла бути вбивством, до організації якого, ймовірно, причетний секретар ради безпеки РФ Микола Патрушев. Про це з посиланням на представників західних спецслужб та колишнього офіцера російської розвідки повідомило видання The Wall Street Journal 22 грудня.

"Патрушев ще влітку 2022 року почав попереджати путіна про зростаючий вплив Пригожина. Тоді путін пропустив повз вуха попередження, зокрема, через роль "вагнерівців" у війні проти України. Колишній офіцер російської розвідки стверджує, що все змінилося у жовтні 2022 року. Тоді Пригожин подзвонив Путіну і нібито у грубій формі поскаржився на нестачу снарядів. Цю розмову чув Патрушев, який потім переконав диктатора, що Пригожин став небезпечним і перестав поважати авторитет Кремля", - сказано в повідомленні.

Як пише WSJ, до грудня 2022 року стало ясно, що Патрушев переміг. Путін ігнорував публічні заяви Пригожина, а також його дзвінки. За даними видання, коли Пригожин підняв бунт, Патрушев взяв ситуацію у свої руки. Він став на оборону Кремля, дзвонив офіцерам, лояльним до "Вагнера", аби ті переконали Пригожина зупинитися. 

"Сам Пригожин дзвінки з Кремля ігнорував", - зазначає WSJ.

Уточнюється, що Патрушев також зателефонував до Олександра Лукашенка та президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва у спробі знайти посередників. За інформацією джерел видання, Казахстан був страховкою у разі найгіршого сценарію, якщо російська армія не зможе зупинити бунт. Очікувалося, що Казахстан мав направити свої сили, але Токаєв відмовив.

За словами колишнього офіцера російської розвідки, на початку серпня 2023 року Патрушев наказав своєму помічникові розпочати підготовку операції з усунення Пригожина. Представники західних спецслужб стверджують, що путін не заперечував.

WSJ зазначає, що у момент, коли літак Пригожина перевіряли у московському аеропорту, "...під крило підклали невелику бомбу", що і стало причиною аварії. 

Раніше повідомлялось, що путін назвав "офіційну" причину катастрофи літака Пригожина: VIP-вагнерівці самі підірвали себе ручними гранатами.

Статті

Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Всі статті