Гармаш: Епопея очікування військової допомоги від США оголила три фундаментальні проблеми України

Аналітик Сергій Гармаш вважає, що піврічна епопея з американською допомогою (за яку українці вдячні) оголила в обороні країни відразу кілька фундаментальних проблем. Про це він пише у своєму Телеграм-каналі 24 квітня.

"Перша - це тотальна залежність від зовнішньої підтримки. Друга - обумовленість цієї підтримки від внутрішньополітичних розкладів у США та інших країнах Заходу. Третя - західні партнери досі так і не визначилися з єдиним баченням перемоги України і поразки Росії. Як засвідчили заяви натовських політиків останніми місяцями, - на тлі успішності російського наступу Захід виявився не таким уже й безкомпромісним у питанні відновлення територіальної цілісності України. А отже, якщо немає єдиного бачення мети, то сама підтримка є ситуативною - і це дуже чітко почули в Москві", - пояснює Гармаш.

На його думку, схоже, Трамп нарешті намацав свій інтерес, щоб Україна не програла війну зараз.

"Він у тому, щоб повернувшись в Овальний кабінет, він міг особисто "врегулювати" конфлікт, примусивши Київ до територіальних поступок Росії. Адже для того, щоб ці поступки були компромісом, а не поразкою Заходу (і, відповідно, США), у Києва має бути сильна переговорна позиція.  Як то кажуть: нічого особистого, - тільки бізнес! Але, таке пояснення зміни позиції "республіканців" означає, не кінець, а, скоріше, початок проблем України. Оскільки в такому разі цей транш може стати останнім, а Путін робить ставку саме на затягування конфлікту. Ну, або практика піврічних дебатів щодо України в Конгресі може повторитися для "примусу Києва до миру"", - прогнозує аналітик.

Він зазначає, що сьогодні західна допомога, як і раніше, спрямована на стримування агресора, а не на його поразку.

"А це означає шлях до поразки України.  Тому що в такому разі війна затягуватиметься, виснажуючи ресурси України та її західних партнерів. Але ще гірше - виснажуючи психологічні сили українців. Для того, щоб ефективно воювати, потрібна впевненість у перемозі. А нестабільність західної допомоги сильно знизила її. Це, своєю чергою, одразу ж позначилося і на ситуації на фронті, і на мобілізації. Адже якщо тебе посилають воювати, а ти знаєш, що воювати нічим, то кому захочеться йти на вірну смерть? Якщо ти не бачиш ні чітко визначеної мети, ні - головне - конкретного часового відрізка її досягнення, і все, що відбувається, не залишає іншої альтернативи, ніж вибір між жахливим кінцем і жахом без кінця, - то звідки сили на боротьбу?", - риторично запитує аналітик.

І тут, на його думку, ми підходимо до головної проблеми в обороні України.

"Вона в тому, що від зовнішніх сил залежить, як з'ясувалося, не тільки фронт, а й єдність українського суспільства. У момент військових невдач протиріччя між армією і тилом, між тими, хто виїхав, і тими, хто залишився, між правильно православними і неправильно православними, між патріотично-мовцями і окупанто-мовцями проявилися як ніколи. Приводом для протистояння став навіть киянин Михайло Булгаков, якого Інститут національної пам'яті чомусь саме зараз визнав імперіалістом і закликав стерти з топоніміки країни...", - нагадав Гармаш.

"А це означає, держава не робить нічого для єднання нації. Вона зосереджена тільки на "західних партнерах". Народ же є інструментом влади в обороні країни, але не партнером. Об'єктом, а не суб'єктом. І це б'є по мотивації людей, напевно, навіть більше, ніж ненадійність американської допомоги", - резюмує Сергій Гармаш.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті