Європарламент продовжив угоду про безмитну торгівлю продуктами харчування з Україною з запобіжниками для захисту фермерів ЄС

Продовження пільгової торгівлі з Україною із запобіжниками підтримав Європарламент своїм голосуванням 23 квінтя. Про це йдеться у повідомленні пресслужби Європарламенту, що є у розпорядженні журналістів "Європейської правди".

"Європарламент на голосуванні у вівторок підтримав продовження на один рік дії угоди про безмитну торгівлю продуктами харчування з Україною з додатковими запобіжниками для захисту європейських фермерів", - сказано в повідомленні.

Уточнюється, що євродепутати підтримали продовження призупинення ввізних мит і квот для української сільськогосподарської продукції ще на рік, до 5 червня 2025 року, із запобіжниками для захисту інтересів європейських аграріїв. За це проголосували 428 депутатів, проти - 131 і 44 - утрималися. 

Зазначається, що нові правила передбачають, що Єврокомісія може швидко відреагувати та застосувати заходи, які вважає необхідними, у разі серйозних проблем на ринку ЄС чи однієї або кількох країн-членів через український агроімпорт. Зокрема, передбачено запобіжник для низки продуктів - м’яса птиці, яєць, вівса, крупи, кукурудзи і меду - якщо імпорт перевищить середні обсяги імпорту у другій половині 2021 та у 2022-2023 роках, у такому разі тарифи може бути відновлено.

"Після рішення Європарламенту останньою крапкою у продовженні угоди має стати рішення Ради ЄС. Угода набуде чинності 6 червня 2024 року терміном на один рік", - йдеться також у повідомленні.

Раніше повідомлялось, що Британія продовжить безмитну торгівлю з Україною до 2029 року.

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті