ЄС і НАТО тиснуть на Іспанію та Грецію, щоб ті надали Україні більше ППО — FT

Союзники Іспанії та Греції з ЄС та НАТО тиснуть на обидві країни, аби ті надали Україні додаткові системи протиповітряної оборони. Про це повідомляє "Громадське" з посиланням на Financial Times, що покликається на власні джерела.

Видання пише, що на останньому саміті в Брюсселі деякі лідери Євросоюзу особисто закликали прем’єр-міністрів Іспанії та Греції Педро Санчеса і Кіріакоса Міцотакіса передати Україні частину своїх засобів ППО.

Їх обох запевняли, що потреби Афін та Мадрида не такі великі, як потреби Києва, і вони не стикаються з якоюсь безпосередньою загрозою їхній безпеці. Як зазначає Financial Times, Греція та Іспанія мають у своєму розпорядження десятки американських комплексів Patriot та радянських С-300.

Джерела видання стверджують, що Україна особливо зацікавлена у радянських комплексах С-300, оскільки ЗСУ уже мають ці системи на озброєнні.

Покликаючись на неназваного чиновника, FT пише, що на Польщу та Румунію, які теж володіють системами Patriot, чиниться менший тиск, позаяк вони мають «більш вразливе розташування на кордоні з Україною».

Дипломати, з якими спілкувалося видання, зазначають, що тиск щодо надання Україні нових систем ППО посилиться на зустрічі міністрів закордонних справ і оборони усіх країн-членів ЄС у Люксембурзі, що відбудеться у понеділок.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Україна може отримати ще шість систем Patriot від партнерів. 

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті