Ердоган заявив про підтримку відновлення процесу переговорів між Росією та Україною і мирного плану Зеленського

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що для досягнення миру готовий відновити процес перемовин між Росією та Україною, який у 2022 році відбувався у Стамбулі. Про це він сказав у своєму відеозверненні до учасників саміту Україна - Південно-Східна Європа, - пише Анадолу 28 лютого.

Зазначається, що глава турецької держави наголосив на підтримці Туреччиною незалежності, суверенітету, безпеки і територіальної цілісності України.

За його словами, Туреччина докладає всіх зусиль для захисту прав та інтересів кримськотатарського народу. Він висловив готовність зробити свій внесок у якнайшвидше відновлення і реконструкцію України.

"Ми вступили в третій рік війни і, незважаючи на всі наші зусилля, не досягли достатнього прогресу у встановленні миру. Я, як і раніше, дотримуюся думки, що дипломатія і діалог повинні отримати шанс закінчити війну справедливим і міцним миром", - сказав Ердоган.

Президент для досягнення цієї мети наголосив на крайній важливості максимального використання всіх дипломатичних каналів.

"Як мінімум, вважаю за необхідне розпочати спільну роботу з визначення загальних параметрів миру. У цьому плані ми принципово підтримуємо мирний план президента України Володимира Зеленського з 10 пунктів", - зазначив Ердоган.

Він також нагадав, що Туреччина також взяла на себе керівну роль у рамках плану, присвяченого продовольчій безпеці.  Висловивши свою переконаність у тому, що для успіху мирних ініціатив необхідне об'єднання зусиль обох сторін, Ердоган сказав: "Чорноморська ініціатива, яку було створено завдяки нашим зусиллям і яка відіграла найважливішу роль під час її реалізації, залишається в нашому порядку денному".

Він наголосив на необхідності створення угоди щодо забезпечення безпеки судноплавства комерційних суден у Чорному морі, додавши, що в цьому контексті у співпраці з Організацією Об'єднаних Націй (ООН) тривають контакти з вироблення нового регламенту, який включатиме зобов'язання щодо забезпечення безпеки в Чорному морі.

"З іншого боку, ми для відновлення миру готові відновити процес переговорів, який раніше відбувся в Стамбулі. З цієї нагоди я хочу побажати, щоб дух солідарності, що ожив у нашій спільній географії на Балканах, завдяки процесу співробітництва країн Південно-Східної Європи, поширився і на нашу сусідню географію", - додав президент Туреччини.

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті