Екологи вимагають зупинити незаконне заліснення цінних степів Тернопільщини

Українські екологи звернулися зі скаргою до Міністерства екології та природних ресурсів України з приводу відмови керівництва Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства і його місцевих підрозділів погодити організацію національного природного парку «Бережанське Опілля». Про це «ОстроВ» повідомили в Національному екологічному центрі України.

За словами ініціаторів звернення, ця територія потребує особливої охорони, оскільки включає цінні лісові, лучно-степові та степові ділянки, що складають основу екомережі Тернопільщини, яка є частиною Дністровського екокоридору і має національне та всеєвропейське значення.

«У той час, коли науковці опрацьовують нові матеріали для заповідання особливо цінних територій, голова Тернопільської облдержадміністрації Валентин Хоптян своїми розпорядженнями надав ДП «Бережанське лісомисливське господарство» земельні ділянки у постійне користування, зокрема, для створення нових насаджень. Зауважимо, що на деяких із цих земель ліс уже зростає. Заліснення надзвичайно цінних степових ділянок Опілля ставить під загрозу існування степових екосистем України», – йдеться у листі Громадської ради всеукраїнських організацій та об’єднань природоохоронного спрямування до Міністра екології Миколи Злочевського.

За даними екологів, на території проектованого національного природного парку «Бережанське Опілля» ростуть понад 65 видів судинних рослин, включених до Червоної книги України, що становить понад 50% таких видів у флорі Тернопільської області.

Задля збереження унікальних територій члени громадських екологічних організацій вимагають їхнього термінового внесення до природно-заповідного фонду.

Статьи

Мир
30.04.2024
16:45

«Имеем всё больше стимулов ускорить решение задач СВО». Российские СМИ об Украине

...Предложение должно идти только от американцев. Вообще договор будет гораздо шире. Нас интересует не только СВО. Нас интересует система глобальной безопасности, и взаимодействие с НАТО на территории Европы – лишь одна из частей.
Донбасс
29.04.2024
16:44

"Бесхозное имущество": как оккупанты будут отбирать жилье украинцев в "ДНР" и "ЛНР"

Простыми словами, забрать могут у тех, у кого есть недвижимость на оккупированной территории и все признаки, подтверждающие отсутствие эксплуатации недвижимого имущества.
Донбасс
28.04.2024
19:38

Нам некуда возвращаться: в российской истории нет периода, который можно назвать моделью для построения государственности. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе главный "философ" оккупированного Донбасса Александр Ходаковский внезапно заявил, что никаких скреп в России не было и нет, что российская история, даже в изложении Путина, не дает никаких моделей для "можем повторить". Те есть,...
Все статьи