Блінкен: росія цинічно маніпулює продуктами харчування для досягнення своїх цілей в Україні

Росія цинічно маніпулює продуктами харчування для досягнення своїх цілей в Україні. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен в інтерв'ю NBC під час щорічної конференції з національної безпеки в Аспені, штат Колорадо (Aspen Security Forum), - повідомляє "Голос Америки".

Блінкен нагадав, що "Росія вторглася в Україну, а потім... вирішила заблокувати її головний порт Одесу [використовуваний Україною] для експорту пшениці, зерна та інших продуктів харчування...".

"Організація Об'єднаних Націй і Туреччина допомогли ініціювати [розблокування - чорноморську зернову ініціативу]. У результаті, приблизно за рік було відправлено 35 мільйонів тонн продуктів харчування в решту світу, переважно в країни, що розвиваються... Це означало, що люди отримували їжу на стіл. Це означало, що навіть ті країни, які безпосередньо не отримували продукти харчування з України, отримали нижчі ціни, тому що це світовий ринок", - сказав Блінкен.

"Росія, перетворюючи продукти на зброю, робить щось воістину безсовісне..., - зазначив Блінкен, - Тому я сподіваюся, що світ спостерігає за цим і бачить, як Росія цинічно маніпулює продуктами харчування для досягнення своїх цілей в Україні".

Блінкен зазначив, що "США разом із союзниками" докладають зусиль, щоб розв'язати проблему з доставкою продовольства в країни, які цього потребують. При цьому, ризик атаки будь-якого суховантажу залишається. Примітно, що росія може напасти на цивільний вантажний корабель, переклавши провину на кого завгодно.

"[Операції під чужим прапором] - невід'ємна частина російської стратегії... Ми детально виклали всі операції "під чужим прапором", які вони збиралися провести... Це саме те, що вони і зробили... Ми хочемо переконатися, що люди зрозуміють, що відбувається, якщо вони зроблять це", - наголосив Блінкен.

Aspen Security Forum (ASF) - головна конференція з національної безпеки та зовнішньої політики в США.

Як повідомлялося, у портах "Одеса" і "Чорноморськ" рашисти знищили ракетним ударом 60 тисяч тонн українського зерна.

Статті

Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Всі статті