Вегетаріанство – чесько-український досвід



Чимдалі тим більше людей у світі вирішують практикувати вегетаріанську дієту, звісно, кожен з своїх міркувань. Не є виключенням з загальносвітових тенденцій і Україна. Так, до прикладу, непоодинокими є об’єднання захисників прав тварин у групи (серед яких найбільш відомою є вільна група вегетаріанців Кiller Тomatoes, Львів).

Чи є рішення стати вегетаріанцем поштовхом до дискримінації з сторони суспільства? Які основні відмінності між “європейським” вегетаріанством та “українським”? Ці, та інші питання кореспондента ОстроВ прокоментував веган Андрій Чех, українець за походженням, який на даний час проживає у Чехії.

 

- Скільки часу ти вегетаріанець, веган?

- До того як став веганом, впродовж 5 років був вегетаріанцем. Веган ось вже більше як півтори роки і скажу, що за цей час жодного разу мене не тягнуло на продукти тваринного похождення. Я не відчуваю себе хворим чи ще якось, як кажуть більшість "лікарів", чи просто "дуже розумних" людей.

- Що спонукало тебе відмовитись від їжі тваринного походження?

- Чесно кажучи не знаю. До вегетаріанства я прийшов досить таки давно. Я вважаю, що як по трохи дорослішав, то починав відкривати очі на речі над якими не задумувався поки був дитиною.

Все почалось, напевне, з того, як почав більш серйозно сприймати музику. Спочатку це був лише панк рок, я проникався текстами. Перше, що мене вразило, це пісня гурту Goldfinger - Open Your Eyes. Це був дійсно перелом в моєму житті. Я дійсно почав розуміти, наскільки суспільство прогнивше.

- Можливий варіант розвитку гордині від того, що ти не вживаєш їжі тваринного походження, нікого не вбиваєш заради їжі, стосовно "м’ясоїдів"?

- Маєш на увазі, чи я не вважаю себе кращим за "м’ясоїда"? Ну, з якоїсь етичної сторони - можливо. Але це діло кожної окремої людини, насправді. Я не збираюсь нав’язувати комусь свою позицію тому що це немає смислу. До цього кожна людина має прийти сама.

Деколи, коли бачу, що твориться з людьми і що вони роблять іншим в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння - відчуваю гордість, що зі мною такого не буде. І що мої діти не будуть страждати від таких "батьків". Але це вже трішки з іншої теми.

- Вважається, що мясо містить незамінні амінокислоти і вітаміни групи B, що необхідні для нормальної людської життєдіяльності. Твій коментар стосовно цього.

- Як я вже казав вище. За весь час не відчув якихось негативних змін, а це, все-таки, не один і не два роки. Регулярно займаюсь спортом та бойовими мистецтвами. І я б не сказав, що перебуваю в гіршій формі ніж мої опоненти. Можливо немаю такої ваги, як хотів би (3-4 кілограми було б доречно набрати), але це вже мої особисті заморочки, а не фізичне відхилення по "таблиці".

- Ти відчуваєш дискримінацію з сторони суспільства через свій вибір?

- Дискримінація? Навіть не знаю. Чесно кажучи, постійні "шуточки" на одні й ті самі теми вже досить таки набридли... Але тепер я вже ніяк на це не реагую. "Посміюсь" разом з усіма і їх самих це перестає "прікалувати". Але таких людей в моєму оточенні вже залишилось по мінімуму...
Бували випадки, коли знайомі знайомих перегибали палку і тоді в х
ід йшли вже руки. Якимось дивом більшість таких "знайомих" зникали з мого життя, через що я зовсім не жалію. Тому шо по-перше, таких незрозумілих знайомих мені і не треба, по-друге, деякі з них, все-таки, дещо зрозуміли.

- Можеш провести паралелі між становищем вегетаріанців у Брно та Івано-Франківську?

- Чесно кажучи, зараз я не дуже знаю яка ситуація в Івано-Франківську, але тут, в Чехії, досить просто бути веганом. Навіть в супермаркетах можна знайти тофу, соєві паштети і сосиски. Чим далі, тим більше відкриваєтся ВЕГетаріАНСЬКИХ ресторанів і магазинів здорового харчування, де, нажаль, на прилавках разом з тофу і соєвими котлетами, лежить і "БІО" м’ясо.

- Вегетаріанство, веганство настільки популярне в Чехії? Адже, якби не було попиту, не було б і пропозиції.

- Хм. З онієї сторони так, це дуже популярна річ серез андерграунд культури, зокрема хардкор. Люди, які тут слухають панк рок, не дуже переймаются цим. Найприємніше бачити коли у веганські ресторани приходять сім’ї, пересічні мешканці. Ось саме тоді розумієш, що дійсно по трохи ситуація змінюється. І, як правильно було сказано, якби не було попиту - то і не було б пропозиції. Соєві напої, молоко і навіть морозиво! Це все можна знайти у звичайному супермаркеті.

- Тобто європейці навчились заробляти на цьому. Як вважаєш, в Україні на вегетаріанстві можна "зробити" гроші?

- Думаю можна. Якщо знайти правильний підхід і місце. Але мені особисто було б незручно на цьому заробляти. Тому що я, в першу чергу, відстоюю права тварин своїми вчинками, а не набивання особистої кишені.

- Якими вчинками? Конкретизуй.

- Ну, про все розповідати я не буду. Але починаючи від пропагації в інтернеті,  роздавання листівок, через прямі акції на магазини, фабрики, ферми, лабораторії, де я пережив напевне найбільший шок в своєму житті, закінчуючи пропагацією музикою.

- Що тебе так шокувало?

- Розпороті живі тварини, щурі, які світились в темряві, п’ятиногі собаки... Це невеликий список тільки з лабораторій. Я не кажу про те, що на скотобійнях і фермах. Цей сморід крові, ці нещасні тварини, які закриті в дуже малому просторі. І їхні крики допомоги

- Чи є така причина, яка могла б привести нашу планету до глобального вегетаріанства? Не абстрактна чи містична, а така, що походить з сьогоденної реальності.

- Насправді, глобальне вегетаріанство це утопія. Це розуміють всі. Тому шо завжди були, є і будуть люди яких я особисто називаю "овочами". Яким всерівно, що навколо. Їм головне поїсти, поспати, погуляти.

А більшість людей можна інформувати. З сучасним розвитком і розповсюдженням інтернету і теле-радіо комунікацій це стає чим далі тим простіше. Тому що реально багато хто навіть не знає, що насправді відбуваєтся, не задумуєтся над цим. Але якшо взяти в загальному то помічаємо, що майже все, що нас оточує, так чи інакше було пов’язане з тваринами. Багато моїх друзів навіть не задумувались, наприклад, що зубна паста, якою вони користуются кожен день, чи дезодорант, були перед цим тестовані на тисячах тварин, які в підсумку померли. Хтось через реакцію, когось просто ліквідували як використаний матеріал... Хоча зараз це все можна робити без тестів, але ж хто на це звертає увагу? Якшо за ціну хімічного реактиву, можна закупити мільйон кроликів, і протестувати в два рази більше продукції.

- В Україні очікується проведення Євро 2012, логічно припустити, що серед туристів, вболівальників, які приїдуть, будуть і вегетаріанці. Які перспективи України стосовно забезпечення достойних умов проживання для них (починаючи з їжі і закінчуючи готельними номерами з меблями обтягнутими шкірою, що вважається респектабельним)? Як не впасти в очах Європи у цьому аспекті?

- Знаючи як працює система, я можу сказати що це остання річ, про яку будуть думати як організатори, так і влада. В Україні ще до сих пір живуть по тим самим "совковим" нормам, що якщо шкіра, то це вже  ой шик. Якшо буде блюдо, воно обовязково має бути з м’ясом! А то як же ж бідні туристи будуть в нас голодати? Та й що взагалі казати, якшо підготовка до євробачення починалась з відстрілу собак, а підготовка до Євро, масовим отруюванням тварин?
Все як в тій приказці - "Застав дурака богу молитись, він собі і лоб розіб’є".

 

Артем Лєтошинскі, спеціально для ОстроВ




Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи