У Львові виселяють російську школу. Гряде скандал

У Львові розгорається міжнаціональний конфлікт. Йдеться про плани Львівської міськради переселити російськомовну середню школу № 35, що викликало обурення та спротив як зі сторони шкільної адміністрації, так і батьків учнів.  

Варто нагадати, що в 2009 році вже були спроби ліквідувати цю школу шляхом об’єднання з іншими російськомовними освітніми закладами. Львівська міськрада мотивувалась невеликою кількістю учнів у школі і як наслідок — дорогим навчальним процесом. Проте тоді через протести вчителів та батьків ліквідацію припинили. А зараз це питання знову стало актуальним.  

Цього разу Львівська міськрада стверджує, що приміщення, в якому знаходиться школа № 35 по вул. Шухевича, 2 у Львові, перебуває в незадовільному стані і потребує капремонту. «Хочу заперечити повідомлення, які з'явились в Інтернеті. Школу ніхто не закриває. Саме приміщення закривається на ремонт, а навчання дітей відбуватиметься у приміщенні СЗШ № 52, що на вул. Гоголя, 17. Це будуть дві окремі школи, кожна зі своїми вчителями та учнями, які тимчасово знаходитимуться в одному приміщені. Після того, як завершиться капітальний ремонт, вчителі та учні СЗШ № 35 повернуться у свою школу», — сказав начальник управління освіти Львівської міськради Володимир Огура, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської міськради. 

Кошти на ремонт школи виділяє Львівська міськрада. При цьому у мерії кажуть, що дбають насамперед про дітей. «Ми розуміємо, які неприємності виникають через це, і просимо вибачення у батьків та дітей. Але проводити навчання дітей у такій будівлі ми також не маємо права», — сказав Володимир Огура. 

Натомість представники адміністрації школи, батьківського комітету 15 травня провели прес-конференцію, де висловили протест навіть проти тимчасового переселення закладу. У школі не вірять обіцянкам чиновників про повернення вчителів та учнів у своє приміщення після ремонту. За їх словами, таким чином школу №35 намагаються знову ліквідувати, що є нелогічно, адже зараз діє   лише п’ять російськомовних шкіл на 90 тисяч російськомовного населення Львова.  

За словами завуча СЗШ №35 Тетяни Невської, приміщення освітнього закладу не є в аварійному стані, хоча і справді потребують ремонту дах і система опалення. Проте, на її думку, ці роботи можна провести і без відселення дітей та вчителів.  

Також завуч стверджує, що з бюджету міста на проведення ремонту виділено близько 300 тис. грн., а цього вистачить хіба для початку робіт. Водночас до сьогодні не проведено тендерних процедур і не виготовлено проектної документації, необхідної для капремонту.  

Переселення однієї школи в приміщення до іншої не піде на користь ні дітям, ні вчителям, ні навчальному процесу, зазначила під час прес-конференції голова ради СЗШ № 35 Ніна Вербова. «Це як дві господині на одній кухні», — сказала вона.  

У школі пов’язують теперішнє переселення і намагання закрити школу з тим, що її приміщення є в центрі міста Львова, а відповідно — ласим шматочком. Ніна Вербова зазначила, що приватна львівська школа «Ерудит», яку донедавна очолював вищезгаданий начальник управління освіти міста Львова Володимир Огура і де навчаються діти міського голови Львова Андрія Садового, хоче переїхати в приміщення 35-ої школи. Хоча конкретних фактів на підтвердження своїх слів Ніна Вербова не навела.  

Колектив та батьківський комітет школи мають намір шукати захисту для своєї школи у всіх можливих інстанціях і направили свою заяву-звернення голові Львівської ОДА, міністру освіти та науки, уповноваженому ВРУ з прав людини, міському голові Львова тощо.   

«У 2008 році у СЗШ № 17 та 52 проводились ремонтні роботи на суми 297,28 тис. грн. та 144,9 тис. грн. відповідно , а у СЗШ № 6 — аж на суму 982,9 тис. грн., але ці школи ні з ким не об’єднували жодним чином. Чому ж така дивна «турбота» посадовців про наших дітей, їхню «безпеку»? Чи не тому, що дуже кортить знищити цей навчальний заклад, якому восени цього року виповнюється 65 років, та прибрати до рук чудове приміщення — пам’ятку архітектури у центрі міста, що намагалися зробити, але не змогли ще весною 2009 року тодішній завідувач Галицького відділу освіти п. Н.Оксенчук та теперішній завідувач цього відділу п. Г.Слічна. Цілеспрямоване цькування нашої школи, повне ігнорування інтересів наших дітей, батьків, педагогів, технічного персоналу не дають нам права мовчати, а тому просимо Вас допомогти нам зберегти СЗШ № 35 від «тимчасових об’єднань» та знищення», — йдеться у заяві, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської обласної організації Партії регіонів.  

Яка би там не було, але цей конфлікт вже набув розголосу і отримав ще й політичний підтекст. Зокрема, представники таких організацій як «Русское движение в Украине», «Русский дом» на 16 травня запланували провести у Львові прес-конференцію під промовистою назвою «Чому міська влада згортає мережу російськомовних шкіл у Львові і як російські організації готові допомогти у збереженні цих шкіл?». Так що далі буде… 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи