У Львові масове отруєння собак. До Євро-2012?

В липні цього року захисники тварин Львова забили на сполох. Хтось отруює в місті бродячих псів. При цьому жертвами отрути стали і собаки, які мають господарів. І що прикметно, найбільша кількість загиблих псів була знайдена в районі вулиці Стрийської — тобто неподалік стадіону, що будується до Євро-2012 у Львові.   

Захисники тварин висловили припущення, що до загибелі чотирилапих причетні комунальники з підприємства «Лев», яке займається питанням безпритульних собак у Львові. Комунальники всі звинувачення відкинули. «Щодня працівники ЛКП «Лев» роблять рейди у центр міста, щотижня машина комунального підприємства виїжджає у райони, залежно від звернень, за скаргами. Ми змогли досягти того, що у центрі міста немає безпритульних собак. Випадки сказу не реєструються. Ми намагаємось максимально гуманно зменшувати кількість безпритульних тварин. Про отруту і мови бути не може, адже у бюджеті підприємства на отруту навіть не закладені кошти», — сказав в. о. директора ЛКП «Лев» Роман Гарматій, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської міськради. 

Днями небайдужі до тварин ще більше активізувались — адже отруєння собак у Львові стали масовими. Як повідомила 16 серпня під час прес-конференції член ради Львівського міського товариства захисту тварин Ольга Сидор, офіційно вже зафіксовано 70 подібних випадків, а насправді ця кількість може бути і вдвічі більшою. При цьому серед жертв і домашні тварини, і  стерилізовані — тобто ті, які мали б бути безпечними для оточуючих.  

Отрута починає діяти через дві-три години, а після цього собака стільки ж мучиться в передсмертній агонії. За словами захисників тварин, отруєння собак передбачає кримінальну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. Однак попри велику кількість звернень до львівських правоохоронців, кримінальних справ за цими фактами в міліції порушено не було, мотивуючись відсутністю складу злочину, повідомив голова ради Львівського міського товариства захисту тварин Євген Фурсов.        

За словами захисників тварин, необхідно провести судмедекспертизу тіл загиблих собак. Результати експертизи мають довести факт отруєння і стануть підставою до порушення кримінальної справи.   

Хто ж займається отруєнням? Захисники тварин мають дві версії: або до цього причетні комунальні служби — вищезгадане ЛКП «Лев», або ж «психи», які ненавидять тварин і свідомо їх винищують. На користь першої версії говорять свідчення мешканців, які стверджують, що бачили фургон ЛКП «Лев» і як люди з цього фургону щось розкидали в траві, а наступного дня на цьому місці знаходили мертвих собак.   

Щодо другої версії, то є навіть інтернет-сайти, які об’єднують ненависників тварин і де вони діляться своїми «досягненнями». Причому в будь-якому випадку знищення тварин є вигідним для влади міста, вважають активісти — адже щоб ефективно боротись з безпритульними псами гуманними методами коштів потрібно багато. 

16 серпня у Львові також відбулась акція за участі дітей, присвячена Міжнародному дню безпритульних тварин. Під час акції діти тримали плакати і транспаранти із закликами захисту тварин, зокрема малюнки собак з написом «Я теж хочу на Євро-2012». Учасники написали звернення до міського голови Львова Андрія Садового з проханням зробити все можливе, щоб отруєння собак у Львові припинилось.      

В свою чергу у Львівській міськраді причетність комунальників до знищення тварин надалі відкидають і обіцяють провести судмедекспертизу тіл загиблих собак. Результати експертизи будуть відомі вже за кілька днів. «Минулого тижня відбулась нарада департаменту житлового господарства та інфраструктури, де я був присутній. Був скерований лист до міської міліції, на який відгукнувся її керівник Станіслав Броневицький. Після останнього випадку отруєння собак, аналізи були скеровані не у ветеринарну лабораторію, а у судмедекспертизу до криміналістів. За кілька днів мають бути аналізи, які визначать речовину, якою були отруєні тварини. Це допоможе нам вийти на отруювача», — сказав голова Західноукраїнського товариства захисту тварин Андрій Курач, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі ЛМР.  

Водночас у місті продовжуються рейди для виявлення безпритульних собак. «Також попереджені всі ЛКП та районні організації захисту тварин про небезпеку отруєнь, інформацію розповсюджують між мешканцями, аби оптимально швидко реагувати на подібні випадки. На кожну скаргу ми намагаємося реагувати на випередження. Нам ідуть назустріч як керівники ЛКП, так і представники міліції», — сказав головний спеціаліст ветеринарного відділу Львівської міськради Олег Юзьків.   

Тож чи знайдуть винуватця собачих отруєнь наразі важко сказати. Проте резонанс навколо цієї проблеми дозволив зробити певні висновки: по-перше, ефективно боротись гуманними методами із безпритульними тваринами комунальникам у Львові чомусь не вдається.  

По-друге, триває поширення такого явища як рух ненависників тварин. А від жорстокого поводження з собакою можна перейти і до жорсткості по відношенню до людини. І по-третє, є інша крайня позиція, яку зайняли захисники тварин. Але кого, наприклад, треба захищати, коли зграя безпритульних псів забігає на дитячий майданчик? Запитання риторичне. 

Напевно, всі сторони задовольнило б цивілізоване вирішення проблеми безпритульних тварин, наприклад, будівництво великого притулку. Однак на сьогодні у Львові таких перспектив поки не видно.  

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи