Пропагандисти "ДНР/ЛНР" відразу "здогадалися", хто влаштував теракт у Москві. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу вкотре продемонстрували свою повну залежність від московської пропаганди. Без сумніву, головною темою всіх світових медіа був жахливий теракт у Москві. Журналісти і блогери "ДНР" і "ЛНР" дуже старалися вставити свої "п'ять копійок" - активно цитували російські ЗМІ, які незграбно розганяють "український слід", інколи тоненькою цівкою вставляли свої коментарі, ще більш абсурдні й безглузді, ніж у кремлівських борзописців

Взяли слід...

Отже, 22 березня в Москві за повної бездіяльності силових органів невідомі влаштовують масове побоїще в підмосковному "Крокус сіті хол". Верхи, традиційно "не можуть" - у повній розгубленості Путін, ФСБ і МВС не знають, що сказати, і тільки російські пропагандисти, та ще й одіозний Дмитро Медведєв моментально відчули "український слід". Слідом за ними стійку взяли і ЗМІ окупованого Донбасу. 

Першим команду "фас" виконав донецький пропагандист Данило Безсонов. Він, хоча і називає себе "військовим експертом", у цій ситуації легко обійшовся без будь-яких експертиз. Через лічені години після розстрілу мирних жителів Москви він заявив, що "теракт - справа рук українських спецслужб". Як докази, крім патологічної українофобії, він навів той факт, що українська сторона не виключила провокацію російських спецслужб і... одразу ж відмежувалася від масового вбивства мирних громадян.

"Друзі, сьогоднішню трагедію, пов'язану з терактом у Москві, відпрацьовуватимуть українські ЦІПСО... Навіть є заготовки... Вони намагатимуться сіяти паніку, дезорієнтувати і дезінформувати наших громадян. Враховуйте цей факт і зберігайте пильність", - написав він.

"Українські спецслужби та офіс Зеленського передбачувано розганяють вкидання, що теракт у "Крокусі" - це провокація російської влади. Точно так само, як роками розповідали, що Донецьк сам себе обстрілював", - підтримав його популярний у "ДНР" Телеграм-канал.  

Деякі джерела масової дезінформації пішли ще далі - від домислів перейшли до прямого обману. Так, один донецький Телеграм-канал нібито промоніторив українські ЗМІ і "з'ясував", що "від убивства ні в чому неповинних людей у "Крокусі" радіє вся Україна - серед них і великі ЗМІ та державні діячі"

Автор пише, що "теракт у столиці Росії викликав справжнє свято... блогери, ЗМІ та офіційні особи злилися в екстазі від терористичного розстрілу ні в чому невинних російських людей". За його версією, "соціальні мережі, найбільші ЗМІ в нацистському чаді сиплють прокльони на адресу загиблих і постраждалих російських людей, а прості українці змагаються, хто сильніше пожартує". Як "доказ" він навів кілька скрінів спілкування нікому не відомих людей у чатах таких самих безликих постів в Інтернеті.

Заради справедливості слід зазначити, що майже всі Телеграм-канали окупованого Донбасу все-таки "знайшли" українського чиновника, який не тільки "радів", а й обіцяв повторити масове вбивство москвичів. Ну, не те, щоб самі знайшли, просто не погребували передрукувати брутально зроблене фейкове відео, на якому секретар Ради безпеки і оборони України Олексій Данілов нібито зізнається в причетності до теракту України. 

Мету такої безсовісної брехні ЗМІ окупованого Донбасу стисло і ємко сформулював ще один донецький Телеграм-канал: "Тепер спецоперація в Україні завершиться швидше, всі такі події пов'язані з Україною".    

Після того, як у суботу ввечері було опубліковано заяву ІДІЛ, у якій ісламісти беруть на себе відповідальність за кривавий теракт, у російських і сепаратистських ЗМІ спостерігалася певна розгубленість: інформаційні пси явно збилися з українського сліду. Однак острах тривав не довго - незабаром знайшлися "експерти", які почали розганяти інформацію, що ІДІЛ зовсім не винен, що не варто ісламістам наговорювати на себе, що відеозапис розстрілу в "Крокусі" їм надіслали або українці, або їхні "західні куратори". Як "докази" традиційно наводили слова Путіна: мовляв, сховатися хотіли в Україні, там для них "вікно" приготували.

"Офіційні" ж ЗМІ "ДНР/ЛНР" пошуком доказів себе не обтяжували, ні про яке визнання ІДІЛ не повідомляли. Головними "аналітиками" для них були місцеві жителі, у яких одразу як вони "дізналися про теракт у "Крокусі", навіть сумнівів не виникло, який ворог його організував".

Місцеві чиновники-колаборанти теж не підкачали. В ефір одного з донецьких телеканалів пустили коментар заступника "голови Донецької міської ради" Кирила Рибакова. "Зрозуміло навіщо це організовується: бандерівський режим зазнає поразки за поразкою на полях битв, і його господарі, і його спецслужби намагаються посіяти паніку серед людей", - продемонстрував він повне заміщення логіки тваринною українофобією.  

Рідкісним ньюсмейкером інформаційного поля окупованого Донбасу, який не став поспішно звинувачувати в усьому Україну, минулого тижня виявився колишній офіцер СБУ Олександр Ходаковський. "У нас на Донбасі теж стало багато етнічного фактора. Він поводиться зухвало - варто інспектору ДПС зупинити для перевірки машину, як одразу з'їжджається група підтримки, оточують співробітника поліції і починають тиснути. Можуть вдарити", - визнав він наявність на теренах "русского мира" серйозного напруження в міжнаціональних відносинах.

 

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті