Прокуратура Львова розкриває таємниці подій 9 травня. Огляд преси

Прокуратура Львова розкриває таємниці подій 9 травня. Про це повідомляє газета «Поступ»:

«У п’ятницю, 15 липня, в прокуратурі Львівщини заступники прокурора області давали звітну прес-конференцію та привідкрили завісу таємничості стосовно справ 9 травня.

Так, головною сенсаційною новиною стало те, що регіонала Сопільника, який вчинив стрілянину на 9 травня у Львові таки можуть за це засудити. Перший заступник прокурора області Володимир Гураль з цього приводу сказав наступне: «По факту пострілів на 9 травня була порушена кримінальна справа за фактом хуліганства. Слідство встановило, що постріли були здійснені в межах необхідної самооборони. Моя ж особиста думка така, що ця людина вийшла за межі необхідної самооборони. Здійснюються додаткові слідчі дії і не виключено, що ми дійдемо до висновку, що варто відкрити проти нього кримінальну справу».

Також Гураль поспішив спростувати чутки, які ширились про те, що проти голови фракції ВО «Свобода» Ірини Сех готують кримінальну справу. Раніше Ірина Сех заявляла про те, що проти неї готують кримінальну справу, однак після розголосу у пресі справу так і не відкрили. Вона, як відомо, відносила себе до жерт політичних репресій на Львівщині.

«Проти Ірини Сех кримінальної справи не порушували і не планують порушувати. Лише в разі отримання нових, переконливих доказів можна буде повернутися до цього питання», - зауважив Володими Гураль.

Однак, маленький секрет стосовно кримінальних справ перший заступник прокурора таки розповів. Виявляється за фактом подій 9 травня на Марсовому полі та на Пагорбі слави у Львові прокуратура Львівської області вже подала до суду 3 справи. Обвинуваченим інкримінують хуліганські дії. Нині ж, у провадженні прокуратури перебуває основна справа по факту подій 9 травня.

На запитання чи фігурують у цій основній справі прізвища відомих політиків, депутатів Львівської міської чи обласної ради Володимир Гураль повідомив наступне: «Зараз ми досліджуємо докази. Поки доказів є недостатньо, тому немає підстав для того, щоб називати конкретні прізвища».

«Волков проти України» - староста Російської общини міста Івано-Франківська подав в Європейський суд клопотання щодо захисту прав російськомовних громадян Прикарпаття.

«Тривале невиконання рішень трьох судів Івано-Франківською міськрадою загрожує Україні чималим штрафом, – пише Івано-Франківська комунальна газета «Західний Кур’єр».

- Судова тяганина старости Російської общини Івано-Франківської області Олександра Волкова з Івано-Франківською міською радою вже поросла бородою. Пан Олександр доказав у суді, що окремі положення  двох «Програм…» (2000–2002 рр. та 2004-2006 рр.) щодо розвитку української мови, які приймались Івано-Франківською міською радою, порушують його законні права, свободи та інтереси у мовній сфері. Йдеться про пункти, які передбачають анонсування та проведення всіх масових і видовищних заходів в м. Івано-Франківську лише державною мовою; параграфу розділу «Транспорт», в якому зазначено – «при укладанні угод зобов’язувати перевізників, котрі обслуговують маршрути міського громадського транспорту, обмежити трансляцію радіопрограм недержавною мовою та встановлення мінімального розміру ставки єдиного податку» та пункту, що передбачає «спілкування в навчальних закладах виключно українською мовою».


Найбільше обурює Олександра Миколайовича пункт про «збереження пільгового нарахування орендної плати для підприємців, які торгують виключно україномовною продукцією». Він запевняє, що це дискримінує його як автора кількох російськомовних праць, виданих в Івано-Франківську, про життя російської меншини та художніх творів. З цього питання зараз триває розгляд його позову в міському суді.


Так всі спроби прикарпатських посадовців закріпити патріотичні наміри в «Програмах…» постійно викликали судові позови з боку старости Російської общини. Олександр Волков пройшов усі можливі шляхи захисту в державі – виграв справи в Івано-Франківському міському суді у 2002 р. та 2005 р., дійшов до Вищого адміністративного суду України у 2006 р., рішення яких зобов’язували Івано-Франківську міську раду виключити суперечливі пункти з програм.


Але ці рішення протягом 9 років не зустріли бажаної для позивача реакції з боку депутатів.
Виконавча служба ГУЮ в Івано-Франківській області намагалась вплинути на міськраду. У 2007 році навіть двічі накладали штраф – 340 грн. і 680 грн. відповідно. У 2008 році Івано-Франківський міський суд подав клопотання до прокуратури м. Івано-Франківська щодо вирішення питання про порушення кримінальної справи по факту невиконання постанов українських судів.  Але прокуратура відмовила у порушенні кримінальної справи за відсутності складу злочину, передбаченого ст. 382 КПК України.
Коли закінчились терміни виконавчого провадження, Олександр Волков подав заяву проти України до Європейського Суду з прав людини».

На Прикарпатті вбили відомого мольфара, народного цілителя. Газета «Галичина» розповідає:

«У п’ятницю зранку в селі Верхньому Ясенові Верховинського району у власному будинку вбили відомого далеко за межами нашої області прикарпатського мольфара Михайла Нечая. Як завжди у таких випадках, міліція особливих подробиць не розголошує, тим більше, що на момент написання цих рядків підозрюваного у вбивстві ще не затримано. Єдине, що ми дізналися, про злочин правоохоронні органи повідомили за десять хвилин до сьомої ранку...

Пан Нечай уже провадив прийом людей. Ось до нього зайшов черговий відвідувач. Через деякий час він вийшов і сказав, що мольфар просив поки що нікому не заходити. Та людей, котрі чекали в черзі, здивувало, що Михайло Михайлович щось довго нікого не запрошує. Коли заглянули до кімнати, де він приймав, то побачили, що мольфар уже мертвий. Його вбили ударом ножа в шию. Знаряддя злочину залишилося в кімнаті.

Сільський голова Верхнього Ясенова Дмитром Мартищуком, котрий, як виявляється, є сусідом уже покійного Нечая. Михайло Михайлович, розповідає війт, користувався великою повагою в селі, багато що зробив для людей. Якщо автор цих рядків сприймав пана Нечая лише як мольфара, то тепер дізнався, що той був і відомим митцем. Про це свідчить не лише його звання «Заслужений працівник культури», яке він отримав за те, що створив і керував народним самодіяльним ансамблем дримбарів «Струни Черемоша». Сам добре грав на цьому інструменті, мав гурток у школі. Торік у Верхньому Ясенові урочисто відзначили 80-річчя Михайла Нечая. На запитання до Дмитра Мартищука, хто, на його думку, міг скоїти цей страшний злочин, той відповів, що це міг зробити лише якийсь маніяк.

Щоправда, на деяких сайтах (бо ж звістка про смерть відомого мольфара миттєво поширилася по всій Україні) говориться, що це було ритуальне вбивство. Начебто Михайло Михайлович був, так би мовити, «білим» мольфаром, а з ним розправилися представники так званої чорної магії. Одним з аргументів на користь цієї версії було те, що в ніч на 15 липня настав повний місяць. Мовляв, саме час для здійснення такого роду злочинів».


Про перепетії цьогорічної вступної кампанії до вузів розповідає Івано-Франківська газета «Галицький Кореспондент»:

«З 1 липня стартувала вступна кампанія до вищих навчальних закладів. В той час, як випускники шкіл визначаються, куди піти вчитися, в Івано-Франківську обговорюють можливе банкрутство і закриття деяких вишів. При цьому адміністрація закладів зовсім не квапиться розповідати вступникам про свої клопоти, які, не виключено, можуть стати проблемою і для майбутніх студентів.

Нещодавно в Івано-Франківську поширилася інформація про можливість банкрутства першого приватного вузу в колишньому Радянському Союзі - Західноукраїнського економіко-правничого університету. Звичайно, під час вступної кампанії такі чутки можуть поширювати і "доброзичливі" конкуренти. Втім, перевірити інформацію неважко на інтернет-сайті Єдиного державного реєстру судових рішень України.

Іншим навчальним закладом, який сьогодні набирає студентів і при цьому перебуває під загрозою ліквідації, виявився Прикарпатський юридичний інститут Львівського державного університету внутрішніх справ.

«Чутки про закриття інституту поширюються вже протягом півроку. Проте офіційних документів поки що немає. Все має вирішитися до кінця тижня», - пояснює джерело «ГК» в інституті. За його словами, керівництво чекає вказівки Міністерства освіти України - все нібито має вирішитися на колегії Міносвіти 15 липня. Проте Юридичний інститут активно проводить набір студентів. На офіційному інтернет-сайті інституту детально розписані правила прийому для абітурієнтів та вказана вартість навчання на 2011-2012 рік.

На запитання, що буде зі студентами університету, припускають, що курсантів переведуть у Львів, а "цивільних" прийме Івано-Франківський факультет національного університету "Одеська юридична академія". До слова, серед версій щодо можливого влаштування студентів Західноукраїнського економіко-правничого університету у разі його банкрутства теж називали філію Одеської юридичної академії в Івано-Франківську».

Івано-Франківська міська рада продовжує реформу ЖКГ. Газета «Репортер» пише:

«Івано-Франківська міська рада дарує мешканцям міста сюрпризи. До них можна віднести користування ліфтом – тепер за це платитимуть і мешканці перших поверхів. Будуть, правда, і послуги, від яких можна відмовитись і цим зменшити тариф.

Але спершу мешканцям пропонують затвердити перелік послуг, які вони хочуть отримувати. А вже потім скажуть, скільки це коштуватиме.

На виконкомі та сесії затвердили положення про громадські слухання, що стосуватимуться тарифу на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій (квартплата – Авт.). Уже до 1 листопада Єдиний розрахунковий центр (ЄРЦ) має провести слухання у 1800 будинках Франківська.

На слуханнях івано-франківцям пояснять, що вони самі можуть сформувати тариф, обравши послуги, які хочуть отримувати, і відмовившись від того, що їм не потрібно. Людям запропонують три види послуг. Перші – обов’язкові, їх найбільше. Це: прибирання прибудинкової території, ліфти, вивезення твердих побутових відходів (цю послугу повернуть у квартплату), обслуговування та ремонт систем водопостачання, водовідведення й теплопостачання, вентиляція, освітлення місць загального користування.

Також до обов’язкового переліку входить «технічне обслуговування та поточний ремонт конструктивних елементів, технічних пристроїв будинку та елементів зовнішнього благоустрою»…Ще в рішенні йдеться про першочергові та додаткові послуги. Їх надаватимуть за бажанням. Правда, на виконкомі були дискусії стосовно того, що всі послуги мають бути обов’язковими або навпаки – усі за бажанням.

А от яким у майбутньому може бути тариф, ніхто ані на виконкомі, ані на сесії не озвучив».

 

Огляд преси підгтовував Андрій Мева, «ОстроВ»

 

 

 

Статьи

Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Донбасс
14.04.2024
18:21

Новое издание обещает жителям "ДНР/ЛНР" новости о родившей котят кошке и некрашеном заборе. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

  На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса были традиционно скучны. Многочисленные близкие к местным властям Телеграм-каналы вслед за официальными источниками массовой пропаганды цитировали политиков чужой страны и в честь 12 апреля...
Страна
12.04.2024
15:51

Ипотечная программа "єОселя": шанс на жилье, который не всем по карману

Главная особенность программы – это возможность приобрести жилье в ипотеку под 3-7% сроком на 20 лет с минимальным взносом 20%. Подобных условий еще никогда не было на ипотечном рынке Украины, поэтому неудивительно, что программа пользуется...
Все статьи