Олександр Дерев’янко: Успішне реформування ЖКГ - за управлінськими компаніями

Кореспондент «ОстроВ» записав розмову з Олександром Дерев’янком, начальником управління ЖКГ Івано-Франківської ОДА.

- Олександре Вадимовичу, остання заява новопризначеного міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Анатолія Близнюка – ліквідація ЖЕКів. Що буде працювати замість них і для чого потрібно людям створення ОСББ?

- Потрібно сказати, що іншого шляху, як створення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків,  сьогодні немає. Втім, ОСББ –це не панацея.  ОСББ – це форма співволодіння житловим комплексом. Вона  необхідна  для створення ринку комунальних послуг, щоб вони стали дешевшими та якіснішими для людей.

Нині ЖЕО оподатковується. І це – проблема. Фактично, тариф стає більшим  на 16%, бо існує сплата ПДВ. Механізму повернення цих коштів немає. В ЖЕО працюють люди, які не створюють послуг, а тому відшкодування ПДВ не відбувається, тоді як ОСББ – є неприбутковою організацією і платить за фактом наданих послуг. ЖЕО ж вимушене платити зарплату людям, на що, переважно, й спрямовують отримані від людей кошти.  Нормативна база сьогодні дає право для  ЖЕО перетворитись на успішну компанію. Втім, вони цього не роблять, бо не хочуть втратити гроші, які збирають.  

Наразі, в Івано-Франківську, окрім ЖЕО, не знайдеться структури, яка б могла цю організацію  замінити. Немає спеціалізованих підприємств, які можуть забезпечити заміну  внутрішніх будинкових мереж,  ремонт дахів та інше. Вважаю, що ці структури  мають розвиватись. Потрібно цей монополізований ринок відпустити. А це означає – провести конкурс на територіях, які окреслить міська рада, і подивитись, хто здатний взяти в ньому участь. Водночас, треба забезпечити перелік комунальних послуг, які оберуть люди, або в повному масштабі – 25 послуг, або в меншому – 7. Головне, щоб ці послуги забезпечили  безпечну експлуатацію будинку.

Переконаний, що це вже має бути не експеримент, бо ми суттєво відстали в цьому питанні від інших регіонів України.  

-  На Вашу думку, останні рішення Івано-Франківської міськради щодо обов’язкових та необов’язкових комунальних послуг є кроком до реформування ЖКГ?

- Ці норми існували й раніше. Той мінімум послуг, який забезпечував експлуатацію будинку, був і  залишається обов’язковим. Решта – ні. Хотілося б , щоб таких послуг було ще більше. Втім, це право не можна задекларувати без створення ОСББ. Нині всі житлові будинки міськради знаходяться на балансі ЖЕО. Як  людям заявити про своє право отримати більше послуг? Поки не існує для цього механізму.

Моє бачення подальшого реформування житлово-комунального господарства – це створення управляючих компаній. Вони приймуть  на себе функції, які не може взяти на себе ані міська рада, ані ЖЕО, ані власники квартир. Бо люди, переважно, зайняті справами і не мають часу для створення ОСББ. В свою чергу,  міська рада часто не зацікавлена цим займатись. Якщо виникне  управляюча компанія, вона візьме на себе організацію об’єднань співвласників, а ОСББ може, у разі необхідності, змінити для себе управляючу компанію.

- Скільки ОСББ створено на Прикарпатті і як вони працюють?

- Нині в області створено 350 ОСББ, в місті – 165. Там, де створені ОСББ, послуги обирають самі мешканці.

Втім, якщо ОСББ збирає близько 5 тисяч грн. на місяць, маю сумнів, що воно  зможе постійно забезпечити прибирання прибудинкової території, обслуговування мереж, під’їздів, заплатити за освітлення в під’їздах і таке інше. В цьому разі ОСББ може передати ці функції іншій юридичній особі. І тут управляюча компанія може взяти на себе всі проблеми, які лягають на міський бюджет і самостійно їх інвестувати. Інше питання, відповідно до законодавства,  ця компанія має право на бюджетне фінансування, бо люди є платниками податків і мають право отримати з бюджету кошти на рішення своїх комунальних проблем.  ОСББ такий механізм не може використовувати.

Нинішнє законодавство вимагає здавати в експлуатацію новобудови лише за умови створення ОСББ. На це дається 2 місяці. Втім, закон не виконується. Квартири побудували на пайових засадах і передали на баланс приватних ЖЕО. А хто запитав людей чи хочуть вони обслуговуватись в них?

- Якщо люди проживають в старих будинках, вони повинні бути готовими до того, що за комунальні послуги їм доведеться платити більше?   

- Якщо будинок належить до старого фонду, то й люди там, переважно, проживають старшого віку. Їх не потрібно вже лякати високими тарифами. Цього не відбудеться. Нині держава стимулює створення ОСББ, через які можна увійти в державні програми фінансування.  Також, існує багато фондів, які дають кошти на енергозберігаючі заходи та інше. На мою думку,  таку ініціативу, активність для залучення коштів, мають взяти на себе теж управляючі компанії.

- Держава дає  поштовх для їх створення? Чи передбачає програма розвитку ЖКГ цей механізм і кошти для їх появи на ринку?

- Обласна програма розвитку ЖКГ сягає  майже мільярда гривень. Вона передбачає створення управлінських компаній. Але тут є проблема. Держадміністрація  декларує  динаміку створення  цих компаній, але займатися цим має безпосередньо місцеве самоврядування. Ось чому голова ОДА Михайло Вишиванюк вимагав громадського обговорення заходів щодо реформування ЖКГ. У такий спосіб він хотів об’єднати зусилля державної влади та  місцевого самоврядування, враховуючи думку та побажання  людей.

Втім, я схиляюсь до переконання, що місцеве самоврядування нині не зацікавлене в створенні ОСББ, яке є  незалежною організацією. А хто сьогодні з органів місцевого самоврядування не хоче контролювати житловий фонд? Пригадайте, вони сьогодні дають  в цей будинок кошти і ще пів року розповідають, що гроші дадуть і Вам, і Вам, і в інший будинок…Так розпочинається  політична гра в комунальному господарстві. А ОСББ не залежить від політики. Вони можуть лише вимагати якісні послуги.  

- Останнім часом на адресу мера Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса часто звучить критика, що він нічого не робить в житлово-комунальному господарстві. На Вашу думку ця критика є справедливою?

- Я б не хотів оцінювати роботу свого колишнього шефа. Втім, маю право сказати, що ці процеси, які лише починають відбуватися в місті, могли бути реалізованими ще у 2007 році. Ми відстаємо і за це треба нести відповідальність.

За те, що намагається нині в Івано-Франківську зробити «Свобода», проводячи реформу через залучення Єдиного розрахункового центру,  мене  свого часу  критикувати. У 2007 році я , як заступник мера, подав міському голові проект зі створення служби Єдиного замовника. Ми хотіли змінити функції УЖКГ. Єдине, що нас зупиняло - це мала територія Івано-Франківська. Тоді я став боротися за локальний експеримент і так виникла Дирекція замовника. Втім, ми пішли  на експеримент і,  водночас, призначили керувати цією структурою  людину, яка ніколи не займалась житлово-комунальними питаннями. Виник конфлікт. Стало питання, чи ми робимо реформу, щоб її відразу завалити, чи для того, щоб дати їй шанс запрацювати. Дирекція замовника не могло тоді обслуговувати 60 тис кВ м і утримувати апарат, який витягував 60% коштів. У мера не було тоді політичної волі запровадити цю систему, а  у ЖЕО було досить сильне лобі у міській раді, щоб її залишити незмінною.

- Сьогодні часто в будинках виникають аварійні ситуації, з якими ЖЕО не може справитись, бо там немає ані фахівців, ані техніки. Започатковані в Івано-Франківську реформи змінять ситуацію?

- ЖЕО, маючи своє потужне лобі в міськраді минулих скликань, передали гаряче водопостачання на баланс «Теплокомуненерго». Це була левова робота  ЖЕО. Вони ж мали б розраховуватись з тепловиками за цю роботу. Втім, кошти, які закладені в тарифі на поточний ремонт житлового фонду і його підготовка до опалювального сезону, ЖЕО залишали собі. В результаті – ТКЕ не може забезпечити жодних ремонтних робіт, бо ЖЕО не платять, а роботи ЖЕО не виконують і  перекидають їх на аварійну службу. Проте, ці ремонти потрібно проводити постійно.

Тариф на підготовку до опалювального сезону розбитий на 12 місяців, а запуск треба проводити в один день - 15 жовтня. Суму зібраних коштів треба використовувати протягом пів року, бо в мороз ця робота є марною. А ЖЕО цим ніколи не займалися. Тому  ми маємо аварійні ситуації.

Ті реформи ЖКГ, які започатковані нині в Івано-Франківську, теж нічого не змінять,  бо  її розробники – є лише теоретиками, які не знають підводних течій складних процесів в комуналці. До кінця року ці реформи знову переглядатимуть.

- Чи не поповниться у нас армія безробітних  після реформування ЖКГ?

- Фаховий зварник  без роботи не залишиться, бо його професія стала дефіцитною. Управлінські компанії, за якими я бачу майбутнє комунального господарства, потребують фахових інженерів.

Уявімо, що ЖЕО немає. Втім,  комунальні послуги надавати потрібно. Невже ті люди, які обслуговують житловий фонд понад 20 років, не знайдуть собі місце , де ці послуги будуть надавати? Сьогодні в нових приватних ЖЕО працюють практично колишні комунальники. Повірте, що на проведення  обслуговування каналізаційних мереж у будинку,  багато бажаючих немає. А це потрібно робити. Переконаний, що фахівці завжди знайдуть собі місце роботи.

-Як на Прикарпатті відбувається підготовка комунальних об’єктів до зими?

- На 15 липня готовність до опалювального сезону  складає 51-53%. Звітність про виконані роботи відбувається кожні 15 днів. Працює створений штаб. За тиждень заслухаємо керівників підприємств про виконані роботи.

В області до зими готують понад 4 тис будинків, 24 водоканали, 98 котелень ЖКГ та 860 котелень, які знаходяться у відомствах управління освіти та охорони здоров’я. Керівники цих відомств теж повинні знати про стан цих об’єктів і вперше будуть звітуватись перед обласною владою, що, думаю, дасть позитивний результат.

- Як готується до зими котельня на  Індустріальній, 34, яку передали у власність ВАТ «Прикарпаттяобленерго»?

- Важко відповісти, бо Івано-Франківська влада не вчасно подає інформацію. Пригадую, коли були проблеми з ліфтами у місті, в моєму кабінеті , замість того, щоб конструктивно говорити про проблеми, місцеві керівники сварились.

Як івано-франківець, я зробив все,  щоб ця котельня залишалась у комунальній власності. Не тому, що вона потрібна мені, а тому що в неї було вкладено понад 20 мільйонів наших з вами грошей. Її ж подарували компанії «Прикарпаттяоблернерго», підприємству, яке відмовилось від котельні  тоді, коли йому не вигідно було утримувати цей об’єкт.  

Переконаний, якби міська влада була одностайна в цьому питанні, ми б виграли суд  і довели справу до кінця. Адже на котельні встановлена когенераційна установка  за 7 млн. грн., яка здешевить для людей тепло.  Місто мало забрати земельну ділянку біля котельні у свої запаси  і побудувати там інвестиційний проект. Тепер за нього візьметься приватна компанія.

Я не проти «Прикарпаттяобленерго», я проти несправедливості у відношенні до громади. Цій компанії жодним чином не потрібні проблеми міста чи людей. Вони будуть брати джерело енергії і продавати тепло. Політика буде жорсткою. Вони змусять платити 30% мешканців міста за своїми тарифами, коли ніхто не знає, як вони їх формуватимуть.  Що вони закладуть в тариф? За що люди повинні будуть платити? Ці питання досі залишаються невідомими. 

- Останнім часом ширились чутки про Ваше звільнення. В чому були проблеми?

- На засіданні у Президента Віктора Януковича стояло питання про велику собівартість послуг на трьох комунальних підприємствах  в Івано-Франківській області. Втім, цю інформацію  подала  державна інспекція з контролю за цінами. Коли голова ОДА Михайло Вишиванюк вийшов з цього засідання, його перші висновки були досить категоричними і  грізними.

Якби я  такі зауваження почув від Президента, теж би відреагував гарячим слівцем. Вже на наступний день Михайло Вишиванюк  розібрався і зрозумів,  в чому справа, тоді як журналісти вже чекали жертвоприношення.  

Переконаний, що ми повинні бути готовими до численних проблем , які виникнуть в реформуванні ЖКГ. І тут видовища та різного роду шоу будуть зайвими.

 

Розмову записала Ірина Дружук-Макацарія, «ОстроВ»

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи