«Недитячі» майданчики у Львові

Кожні батьки, а нерідко і бабусі та дідусі, змушені собі ламати голову над питанням — куди безпечно і корисно повести своїх маленьких дітей на прогулянку. Особливо це стосується спальних районів, де і дитячих майданчиків, і парків та скверів в нормальному стані мало. 

Львів у цьому плані не виняток. Візьмемо за приклад вулицю в одному зі спальних районів міста. Тут дитячих майданчиків небагато (до їх стану повернемось пізніше). Одна гойдалка на три чотирнадцятиповерхові будинки і сусідні дев’ятиповерхові. Негусто, тож батьки шукають якоїсь альтернативи.  

Поблизу вищезгаданих будинків є училище. Цей навчальний заклад часто приймає весілля, випускні вечори та інші заходи. Тож його територія „облагороджена” — нові доріжки, клумби, лавочки тощо. Чому б сюди не прийти з дитиною? 

Але ж ні. Днями, коли кілька мам і бабусь з дітьми віком не більше двох років гуляли територією цього державного начального закладу, невідомий чоловік з хамською поведінкою вимагав забрати дітей.  

Фрази цього чоловіка будь-якого батька чи матір виведуть з себе. Він з ходу заявив, що «дітей тут ВИГУЛЮВАТИ заборонено». На це було запитання — «А що, собак можна?». Відповідь —  «Собак можна, за ними легше прибрати».  

Після такої «милої бесіди» мами навідріз відмовились покидати територію, хоч чоловік погрожував викликати охорону і адміністрацію закладу. Свою позицію він аргументував тим, що це приватна (!) територія. Але що може бути приватного у державного начального закладу?! 

Врешті він залишив дітей і мам у спокої, хоч сідаючи у авто продовжував щось незадоволено говорити. А у розмові між собою матері і бабусі поділились досвідом, що це вже не перший подібний випадок на території цього закладу.  

Хтось скаже — та нехай сидить собі сам зі своїми собаками, навіщо мені нерви псувати? Ось поруч є дитячий садок, хто там заборонить гуляти з дитиною? Але і там, виявляється не можна. Зайшовши на територію садка, ризикуєте не вийти.  

Тут теж «не вітають» присутність сторонніх дітей, навіть у вечірній час, коли вихованців садка вже немає. Всі проходи на територію закривають на колодки, хоча про це ніхто не попереджає. Тож вільно зайшовши в садок потім батьки навіть з кількамісячними немовлятами у візочках «форсують» паркан. 

Що ж, хоч-не-хоч доведеться повертатись на дитячий майданчик. Але і тут умови для прогулянки не найкращі. Його кілька років тому додумались перенести зі старого місця з твердим покриттям на газон — бо на місці майданчика поставили хлібопекарню (!).  

Під ногами десятків дітей та дорослих трави не стало, і тепер кожен дощик перетворює майданчик на багнюку. До речі, найближчий дитячий майданчик теж поставили в прямому сенсі цього слова на болоті. 

Хоча і це ще не все. Бомжі, алкоголіки і «пацанва» облюбувала собі лавки навколо майданчику — курять, лаються, розпивають спиртне. А ті, хто має дивитись за порядком, роблять вигляд, що нічого не бачать.  

Натомість у Львівській міськраді звітують про зростання кількості дитячих майданчиків. За інформацією прес-служби мерії, в 2010 році у Львові облаштовувати 54 дитячі та дитячо-спортивні майданчики: у Галицькому районі — 3, у Франківському — 11, у Шевченківському та Залізничному — по 9, у Личаківському — 8 та у Сихівському районі — 14. 

Для цього з міського бюджету було виділено 2,5 мільйони гривень. В  2011 році на облаштування нових майданчиків у бюджеті передбачено 2 млн. 700 тис. грн. 

У мерії нагадують, що вже чотири роки у Львові діє програма, згідно з якою виділяються кошти на встановлення дитячих майданчиків. В 2007 році встановлено 43 майданчики, у 2008 році — 76, а у 2009 році — 57. Вартість одного майданчика становить в середньому 45 тис. грн.  

Так, гроші з бюджету і нові майданчики це добре. Але чи варто це робити лише для галочки і піару, при цьому не забезпечуючи можливості справді якісного дозвілля дітей? Тим більше, що народжуваність, у порівнянні з важкими 90-ми, зараз значно зросла.  

На жаль, у Львові дехто не розуміє, що діти — це наше майбутнє. І всі діти мають права і потреби, а не лише обрані.  

Олександр Сніжинський, „ОстроВ”

Статьи

Донецк
26.04.2024
16:00

Восстановление Донетчины: пока даже не в проекте, но...

Отношения власти и общественности никогда не были исключительно конструктивными, в Донецкой области в частности, прежде всего, из-за взаимного недоверия, нехватки опыта, несовпадения представлений о сотрудничестве и просто нежелания власти быть...
Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Все статьи