Казав пан кожух дам, та й слово його тепле. Підсумки 2009 року на Львівщині






Завершився 2009 рік, і саме зараз найкращий час підсумувати головні події на Львівщині минулого року. Звичайно, є події менш чи більш важливі, менш чи більш резонансні, але всі вони заслуговують на увагу.  При цьому слід відзначити значний вплив виборів як місцевих так і президентських на суспільно-політичну та соціальну економічну ситуацію на Львівщині в 2009 році.

За результатами експертного опитування, в якому взяли участь журналісти, політологи та громадські діячі Львова, найважливішими подіями на Львівщині визнано рішення УЄФА про проведення Євро-2012 у Львові, епідемія грипу та скандал на Львівському державному телебаченні. Отож,  розпочемо саме з цих подій.   

1. Рішення УЄФА про проведення Євро-2012 у Львові можна назвати подією подвійною — адже доля участі Львова у чемпіонаті вирішувалась двічі протягом року. Хоча УЄФА поспішило заявити, що продовжуватиме активний моніторинг підготовки України до чемпіонату і може відкликати у будь-якого українського міста право на проведення матчів Євро-2012,  але все ж рішення, прийняте 11 грудня, значно вплинуло на розстановку політичних сил на Львівщині. 

2. Епідемія грипу хоча і не була суто львівським явищем, але мала свої регіональні «особливості». Епідемія грипу стала причиною того, що Львів опустів: туристів в місті не стало, готелі спорожніли, були закриті більшість закладів громадського харчування. Туристична галузь зазнала значних збитків. Крім цього, епідемія грипу стала інструментом політиків для піару — як «білого», так і «чорного».

3. Конфлікт на Львівському обласному державному телебаченні між гендиректром ЛОДТРК Ярославом Климовичем та інвестором телеканалу УТ-3 «Захід» Петро Димінським, про який стало відомо громадськості в листопаді 2009 року, був лише частиною «гри», яка ще досі не завершена.  Ставки дуже високі: по-перше, отримання контролю на ефіром телеканалу, який має на Львівщині найкраще покриття; по-друге, йдеться про значні грошові потоки, які кандидати в президенти, кандидати до місцевих органів влади готові витратити для появи позитивної інформації про себе в ефірі; по-третє, маючи в руках такий інструмент впливу на масову свідомість як загальнообласний телеканал можна будувати власну політичну кар’єру.

4. Затримання екс-голови Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря Зварича відублось в березні 2009 року. Нагадаємо, що проти Ігоря Зварича порушено кримінальну справу за хабарництво у особливо великих розмірах і ця справа набула загальноукраїнського резонансу.

5. Не все було безхмарно в минулому році в українсько-польских відносинах на Львівщині. 28 лютого 2009 року Президент України Віктор Ющенко та Президент Республіки Польща Лех Качинський вшанували жертв трагедії у Гуті Пеняцькій, що на Бродівщині. Однак кінцевого примирення не вийшло, оскільки досі польські історики вважають, що розправа над жителями села була влаштована українськими військовими (УПА, СС Галичина), а українці приписують її німцям.

6. Енергетика Львівщини протягом 2009 року теж була на слуху, особливо це стосуються тепло- та газопостачання. На ЛМКП «Львівтеплоенерго» змінилось керівництво і розпочалась масштабна реорганізація підприємства, яка викликала протести працівників.  При цьому львівська мерія надалі розглядає можливість об’єдання великих комунальних підприємств Львова у холдинг: чиновники кажуть що для ефективної роботи комунальної галузі, депутати — що «комуналку» міста готують до передачі в приватні руки. Не згасала увага і до ВАТ «Львівгаз», який відмовився передавати газорозподільні мережі ДП «Нафтогазмережі» НАК «Нафтогаз України», попри відповідне рішення уряду.  Крім цього, в 2009 році було продано останню державну частку 26,98% електропостачальної компанії ВАТ «Львівобленерго» компанії «Тект-Трейд». 

7. Цілодобове водопостачання міста Львова стало однією з топ-тем 2009 року. Уряд виділив 191 млн. грн. для завершення реалізації цього проекту, а міський голова Львова Андрій Садовий зобовязався до 30 грудня 2009 року виконати всі роботи. 29 грудня, за участю прем’єр-міністра Юлії  Тимошенко цілодобове водопостачання було запущено, однак попри урочистий запуск львів’яни отримають цілодобове водопостачання не раніше кінця січня.

8. Українська греко-католицька церква відзначила 20-річчя виходу з підпілля. 20 вересня 2009 року поблизу храму Св.Михаїла у Львові Архиєпископ Львівський УГКЦ Ігор Возняк відслужив  Божественну Літургію. Після літургії відбулася піша хода вірних УГКЦ до  Собору св. Юра. В серпні 2009 року 20-ту річницю свого відродження відзначила у Львові також Українська автокефальна православна церква.

9. Негода 14-15 жовтня 2009 року у вигляді снігопадів призвела до знеструмлення майже 700 населених пунктів і стратегічних об’єктів Львівської області — нафтопроводу «Дружба», «Львівської залізниці», водозаборів. Згодом енергетики назвали цю стихію найсильнішою за останні кілька десятків років.    

10. Львів позбувся команди премєр-ліги. В останньому матчі сезону 2008-2009 року львівські ФК «Карпати» перемогли ФК «Львів», і тим самим відправили «городян» в першу лігу. Після перемоги «карпатівці» раділи так, наче здобули якийсь значний трофей — була очевидна установка на гру: показати «хто у Львові футбольний хазяїн». Водночас майже переповнений стадіон зустрів цю перемогу свистом — адже тепер у Львові буде вдвічі менше матчів премєр-ліги.

Були в 2009 році й інші події, які заслуговують на згадку і увагу: мало не щоденні візити кандидатів у президенти на Львівщину; відставка екс-голови Львівської ОДА Петра Олійника з посади голови Львівської обласної організації НСНУ; обрання депутата Львівської облради від ВО „Свобода” Олексія Кайди головою Тернопільської облради; продаж львівським бізнесменом Романом Шлапаком свого ТзОВ „Інтермаркет” (ТЦ «Арсен») компанії «Євротек», яка є власником торгової мережі „Фреш”; корупційний скандал із закупівлею вживаних трамваїв та тролейбусів у Львові; скандал з приватизацією комунального готелю «Львів» та спроба передачі в оренду за 1 грн. на рік комунального кінотеатру ім.Миколайчука співачці Руслані Лижичко; провал широко розрекламованого фестивалю «Свірж» тощо.

Тож нудно в 2009 році не було. Новий 2010 рік, принаймі його перша половина, прогнозується ще „веселішою”. Адже відбуватиметься подальша підготовка до Євро-2012, продовжуватимуться візити на Львівщину кандидатів у президенти, викидимуться свіжі порції компромату в рамках боротьби за крісло мера Львова, продовжиться боротьба за контроль над Львівським державним телебаченням. Отже, далі буде…

 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Страна
30.04.2024
23:00

Реформа высшего образования: революция или реанимация?

“Объединения университетов будут неизбежно. Те, кто объединятся сейчас, будут иметь возможность воспользоваться 1,5 миллионами долларов, которые нам предоставляет на каждое объединение Всемирный банк”
Мир
30.04.2024
16:45

«Имеем всё больше стимулов ускорить решение задач СВО». Российские СМИ об Украине

...Предложение должно идти только от американцев. Вообще договор будет гораздо шире. Нас интересует не только СВО. Нас интересует система глобальной безопасности, и взаимодействие с НАТО на территории Европы – лишь одна из частей.
Донбасс
29.04.2024
16:44

"Бесхозное имущество": как оккупанты будут отбирать жилье украинцев в "ДНР" и "ЛНР"

Простыми словами, забрать могут у тех, у кого есть недвижимость на оккупированной территории и все признаки, подтверждающие отсутствие эксплуатации недвижимого имущества.
Все статьи