Дорожня карта розритого Львова

Під час підготовки до Євро-2012 у Львові активно ремонтують дороги. Цьогоріч ремонти теж масові: перекрита магістральна вулиця Городоцька на двох відрізках, у тому числі в особливо завантаженій транспортом центральній частині міста; вулиця Зелена, яка є одними з воріт Львова;  вулиця Личаківська, починаючи з центру міста, теж наразі закрита для руху транспорту у зв’язку із реконструкцією.    

А ще ремонтуються теж далеко не другорядні вулиці Коновальця, Чупринки, Сяйво; в планах — проспект Свободи, вулиці Пасічна, Антоновича, Героїв УПА, Сахарова, Б.Хмельницького, будівництво нових вулиць до стадіону та аеропорту тощо.   

Зрозуміло, що покращення стану доріг, яких капітально не ремонтували ще з часів СРСР, львів’яни сприймають позитивно. Це додає політичних балів як місцевій владі, так і державній, та в якісь мірі згладжує невдоволення від соціально-економічної ситуації. Однак такий масовий ремонт доріг все ж викликає певні незручності та запитання.  

По-перше, це фінансова сторона. Як повідомили кореспондента «Остров» у прес-службі Львівської міськради, держава заборгувала понад 250 млн. грн. підрядникам, які ремонтують львівські вулиці. «Об'єм доріг, який ми плануємо зробити цього року — дуже великий. Борги є. На сьогоднішній день ми виконали робіт, які ще не оплачені, на 252 млн. грн. Це борги за минулий рік. Така проблема є у і Донецьку та Харкові. Кошти, які ми мали отримати — по 500 млн. грн., ще ніхто не отримав. Те, що ми отримуємо по загальній цільовій програмі, — мізер. Завдяки тому, що підрядник (турецький «Онур» — авт.) це потужна компанія, вони перекривають ці кошти. Сьогодні ми від них, фактично, отримуємо кредит», — сказав міський голова Львова Андрій Садовий. 

Вулиці вздовж трамвайних маршрутів №2 та №6 ремонтуються за кошти від кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку — їх доведеться повертати з міського бюджету, а це 26 мільйонів євро. Також можна говорити про українські особливості в освоєнні коштів на дороги — вони всім відомі. 

Інша неоднозначна сторона ремонту доріг — львівська бруківка. Постійно точаться розмови про зловживання, зокрема крадіжки автентичної львівської бруківки, халатне відношення до охорони знятої бруківки. Тож нещодавно Львівська міськрада прийняла рішення, щоб відповідальність за збереження бруківки покладати не лише на підрядників, а й на керівництво районних адміністрацій міста.  

«Рішення передбачає заборону проведення будь-яких робіт по заміні формату покриття вулиць без погодження з управлінням охорони історичного середовища. Це стосується центральної частини Львова, де не те, що не можна замінювати бруківку на асфальт, а навпаки прийнято там, де є асфальт, відновлювати бруківку. Є перелік вулиць, де має бути лише бруківочне покриття. Під час ремонту вулиць є матеріальні втрати, які викликані розкраданням знятої з дороги бруківки під час ремонту вулиці, бувають і зловживання з боку будівельників, які ремонтують дорогу. Відповідно, районним адміністраціям доручено провести інвентаризацію всіх вулиць. Під асфальтним покриттям можна знайти відмінну бруківку, яка досить добре збереглась», — сказав в. о. директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Володимир Олійник, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі ЛМР. 

Через ремонти є і певні незручності для львів’ян та гостей міста: перекриті вулиці та об’їзди спричиняють затори, туристам буває важко зорієнтуватись у мереживі розритих доріг Львова. В період відпусток це ще півбіди, а от восени, очевидно, найшвидше пересуватись містом можна буде лише пішки.    

Крім львівських вулиць, мало яким дорогам Львівщини пощастило побачити ремонт. Зараз основна увага прикута до доріг, що ведуть зі Львова до прикордонних пунктів пропуску — Краковець (відремонтовано 44%), Шегині (14%), Рава-Руська (19%).  

В 2011 році на ремонт автодороги Львів-Краковець вже виділено з держбюджету 40 млн. грн. із запланованих 90 млн. грн., Львів-Рава-Руська  — 12 млн. грн. із запланованих 62 млн. грн., Львів-Шегині — 18,1 млн. грн. із запланованих 51,3 млн. грн., повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської ОДА. 

Попри невисокий відсоток виконаних робіт чиновники обіцяють вчасно здати всі дороги — до вересня-жовтня цього року. «Ми задоволені якістю і темпом виконання робіт на цих автомобільних дорогах. Роботи ведуться згідно графіку і будуть завершені восени цього року», — сказав заступник голови Львівської ОДА Володимир Губицький. 

В планах також ремонт дороги до міста Трускавця — тренувальної бази для команд-учасниць єврочемпіонату. А решті шляхів області доведеться зачекати. Хіба що зимові Олімпійські ігри в Україні стануть реальністю.  

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Все статьи