Зернова ініціатива має бути розширена задля продовольчої безпеки - Блінкен

Держсекретар США Ентоні Блінкен наголосив на необхідності продовження й розширення Чорноморської зернової ініціативи, оскільки це важливо для багатьох країн, що розвиваються, а також для глобальної продовольчої безпеки в цілому. Про це він заявив у п’ятницю в Джакарті, де бере участь у міністерській зустрічі АСЕАН, - повідомляє Укрінформ.

«Загарбницька війна Росії проти України продовжує шкодити не лише українцям, але й людям в усьому регіоні. Важливо, щоби ми продовжили та розширили Чорноморську зернову ініціативу, яку Росія знову погрожує припинити 18 липня», - наголосив глава Держдепартаменту США.

Він підкреслив, що в разі виконання Москвою цих погроз, постраждає багато країн, які розвиваються. Вони відчують ще більший дефіцит продовольства та підвищення цін на продукти.

«У той час, як ми працюємо над розширенням ініціативи, ми також готові підтримати справедливий і міцний мир у конфлікті на основі принципів суверенітету, територіальної цілісності й незалежності – принципів, які є основою Статуту ООН та Договору АСЕАН», - зауважив глава Держдепартаменту США.

Він також зазначив, що обговорив це питання з очільником китайської дипломатії під час зустрічі в столиці Індонезії. У цьому контексті Блінкен підкреслив, що Сполучені Штати готові працювати з Пекіном над розв’язанням проблем, що стосуються людей у Сполучених Штатах, КНР і в усьому світі.

Як повідомлялося, 14 липня Ердоган заявив, що путін згоден на продовження зернової угоди. Однак незабаром із Кремля надійшло спростування: "Жодних заяв щодо цього ми не робили".

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті