Зернотрейдери фрахтують судна для вивезення зерна з портів України - міністр

Зернотрейдери повернулися до питання фрахтування суден для вивезення зерна з портів України одразу після підписання “зернової угоди” в Стамбулі - перші кораблі на наступний тиждень вже зафрахтували. Про це розповів міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський в інтерв’ю Укрінформу, яке опубліковане 30 липня.

“Фрахтування суден є роботою тих, хто цим займався завжди – зернотрейдерів. Вони до цього питання активно повернулися у той самий день, коли було підписано угоду про відкриття «зернових коридорів». Їм потрібен час на те, щоб поторгуватись, оцінити ризики. Наскільки мені відомо, станом на вчора, перші кораблі на наступний тиждень вже зафрахтували”, - розповів Сольський.

Міністр також повідомив, що вже вдалося домовитися про ставку страхування. Але самому процесу роботи “зернових коридорів” можуть стати на заваді дії з боку росії.

“Очевидно, що спочатку страхуватимуть дорожче, бо багато інших компаній, власників суден, чекають результатів, що ж буде з «першопрохідцями». І, звісно, весь процес сильно залежатиме від дій однієї країни, яка завжди всім заважає. Якщо росія й далі битиме ракетами в порти, все це ускладнюватиме, затримуватиме процес. Вивезення зерна відбуватиметься дуже повільно, і ставки страхування триматимуться високими. Це як мінімум. Максимум – світ залишиться без українського зерна, а ми – без валюти”, - сказав Сольський.

Як повідомлялося, у Стамбулі між Туреччиною, росією, Україною та ООН було підписано ініціативу з роблокування експорту українського продовольства морським шляхом. Уже наступного дня після підписання угоди росія її порушила, здійснивши обстріл Одеського порту, що засудили ООН, ЄС і США, а Анкара закликала сторони виконувати досягнуті домовленості.

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті