Зеленський заявив, що українці мобілізаційного віку мають повернутися в країну і хоча б платити податки

Президент України Володимир Зеленський вважає, що українські чоловіки мобілізаційного віку, які незаконно виїхали за кордон, мають повернутися і допомогти державі. Про це він заявив на пресконференції з прем'єр-міністром Естонії Каєю Каллас у Таллінні.

Відповідаючи на запитання, чи повинна Естонія відправити в Україну українців призовного віку для мобілізації, Зеленський відповів, що на початку повномасштабного російського вторгнення з України виїжджали мешканці різної статі та віку. Влада країни цьому не заважала, бо ніхто не знав, що буде далі.

Однак ситуація змінилася, вважає Зеленський, тому українці мобілізаційного віку, особливо ті, хто незаконно виїхав із країни, мають повернутися.

"Ми відстояли 50% із захопленої території на початку війни, ми відбили ворога. І два роки б'ються наші хлопці. І в цей час є люди, які поза правилами, поза законом перетинали кордон. І це питання до цих людей, до цих чоловіків. Якщо вони мобілізаційного віку, то вони повинні допомагати Україні і вони повинні бути в Україні.

Я зараз не кажу про те, що хтось має бути на фронті, а хтось не має бути на фронті. Є закон. Але є звичайне людське правило: на одного військового йде 6-8 платників податків.

Якщо ви в Україні і ви не на фронті, а ви працюєте - де б ви не працювали! - якщо ви працюєте і платите податки, то ви також захищаєте державу. І це дуже потрібно. Але якщо ви за кордоном і ви мобілізаційного віку, і ви і не на фронті, і не платите податки, і виїжджали поза законом - то є питання. Ось і все", - заявив президент.

Зеленський додав, що сплата податків важлива, бо інакше "не буде грошей на військових". 

"А не буде грошей - не буде військового, нікому буде захищати Україну. Такі правила життя", - сказав він.

Нагадаємо, раніше у Верховній Раді вирішили не карати ухильників, які втекли за кордон. 

Як повідомлялося, голова Нацбанку готовий до аргументованої дискусії щодо фінансових обмежень для ухильників. 

Також нагадаємо, що Чехія не буде масово видавати Україні чоловіків, які ухиляються від служби в армії.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті