Зеленський впевнений, що по Польщі вдарила російська ракета, і хоче участі у розслідуванні

Президент України Володимир Зеленський не сумнівається, що по Польщі вдарила не українська, а російська ракета. Про це він сказав на прес-конференції, - пише РБК-Україна.

"Це серйозна історія. Я навіть не сумніваюся в доповіді вечірній мені особисто від командувача Повітряних сил до (головнокомандувача - ред.) Залужного. Я не сумніваюся, що це була не наша ракета або не наш ракетний удар. У мене немає сенсу їм не довіряти. Я з ними війну пройшов", - сказав Зеленський.

Він додав, що всю ніч розмовляв із різними лідерами щодо ситуації, що трапилася на території Польщі.

"Домовилися не розголошувати, але, проте, у мене проста позиція: а чи можна допустити Україну на місце? Це справедливо? Я вважаю, що ми маємо на це право. Поки слідство не завершилося, можна не говорити остаточні висновки?", - заявив президент.

Він запевнив, що якщо це було використання українського ППО, то він хоче доказів. За словами президента, якщо це справді уламок української ракети, то Україна вибачиться, але спочатку "слідство, доступ, дані, які відомі".

"Отримати факти наявності будь-яких доказів від партнерів ми маємо право? У закритому режимі. Я хочу не на основі просто слів "є ймовірність". Ми можемо це отримати на рівні наших органів, розвідок, МВС, МЗС. Ми нічого не отримали. Я впевнений, що ми маємо бути залучені до розслідування і будемо", - сказав глава держави.

Зеленський наголосив, що з 25 російських ударів за часом збігається один. Як стверджує президент, є фіксація, що той удар, який збігається із вибухом у Польщі, розірвався у небі, в межах території України.

"Але ми не можемо виключати, що якийсь уламок полетів. Але ми можемо виключати чи не виключати, це наслідок. Але головне – діаметр 20 метрів, глибина 5 метрів. Це може бути уламок? Чи ні? У мене є своя думка. Я вважаю, що це була російська ракета. Я так вважаю згідно з довірою до доповіді військових", - сказав президент.

Він додав, що справедливо було б заслухати партнерам у закритому режимі Повітряні сили України.

"Я вважаю, що треба не передавати інформацію посольствами, а заслухати наші Повітряні сили, особисто командувача. Про деталі, час, постріли, нумерацію ракет. Нумерація на кожній випущеній нашій ракеті ППО. Ми хочемо знайти, де ці номери. Якщо десь. вони не на нашій території, хотілося б, щоби це показали", - підсумував Зеленський.

Як повідомлялося, президент Польщі Анджей Дуда відреагував на заклик України включити її до розслідування падіння ракети на польській території. Він заявив, що перед цим Варшава має порадитись із Вашингтоном.

Статті

Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Донбас
21.04.2024
19:30

"Будуть руйнуватися українські міста, територія України все більше ставатиме диким полем". Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу, у повній відповідності до кремлівських методичок, "переживали" за подальшу долю України, раділи відсутності у ЗСУ західної допомоги, а коли палата представників Конгресу США все ж таки проголосувала за...
Всі статті