Зеленський у Гаазі закликав до створення трибуналу щодо агресії РФ проти України

Президент України Володимир Зеленський закликав до створення міжнародного трибуналу щодо злочину агресії росії проти України. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" 4 травня. 

"Злочин агресії призвів до інших. Це початки зла. Домогтися відповідальності за нього можна тільки за допомогою трибуналу. Ініціювання агресивної війни - це міжнародний злочин, який відрізняється тим, що містить у собі зло всіх інших злочинів", - сказав він, виступаючи в четвер у Гаазі з промовою "Немає миру без справедливості в Україні".

Зеленський закликав "трансформувати досвід Нюрнберзького трибуналу в нові операційні правила". "Ми хочемо продовжити традицію обов'язкового покарання за злочин агресії - як гарантії неповторення такої агресії. Якщо ми хочемо справедливості, ми не маємо шукати виправдань, не маємо посилатися на недоліки наявного міжнародного права. Натомість ми повинні ухвалювати сміливі рішення, які виправлять ці недоліки. Саме це мали на увазі ініціатори Нюрнберга", - сказав він.

За словами Зеленського, "саме це ми маємо зробити зараз - для нас, для вас і всіх народів. Інакше це стане проявом слабкості".

"Я хочу закликати світ - не треба боятися. Агресор має відчути всю глибину справедливості", - заявив він.

За словами президента, "український суд може забезпечити відповідальність за більшість злочинів, скоєних окупантами". "Але тільки одна інституція здатна відреагувати на злочин агресії. Це трибунал, а не щось гібридне. Це формально закриє тему, але це буде компромісом", - сказав президент, наголосивши: "Ми повинні мати повноцінний трибунал і повноцінну справедливість".

"Ми не можемо допустити ні "гібридного" імунітету, ні гібридного миру, пов'язаного із призупиненням воєнних дій. Правосуддя і справедливість - це те, що потрібно нам, а не гібридні форми", - зазначив він.

"Ми всі хочемо тут бачити іншого Володимира. Того, хто заслуговує бути засудженим за злочинні дії. І це має бути зроблено тут, у столиці міжнародного права", - заявив президент України.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський розпочав візит до Нідерландів, у межах якого очікувалося велике звернення в Гаазі. 

Статті

Країна
20.04.2024
10:00

Хмари на горизонті, або Чому у бізнесу "псується настрій"?

Валовий внутрішній продукт (ВВП) за січень-лютий зріс на 3,6%, за даними Мінекономіки. Не варто забувати, що у січні 2023 р. зафіксовано падіння на 32%, у лютому – на 26%. Тобто, були дуже погані показники. Зараз - зростання.
Світ
20.04.2024
09:31

"Трамп хоче, щоб Конгрес ухвалив рішення про допомогу Україні". Огляд західних медіа

Якщо Трамп повернеться на посаду і спробує проштовхнути мирну угоду між Росією і Україною, йому потрібно, щоб Україна мала сильну військову позицію.
Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Всі статті