Зеленський: Трибунал щодо росії треба створити через резолюцію ООН

Президент Володимир Зеленський заявив, що створення спеціального трибуналу за злочин агресії росії проти України має бути створений шляхом ухвалення відповідної резолюції Генеральної Асамблеї ООН. Про це він заявив у п’ятницю на пресконференції за підсумками Бучанського саміту, - пише "Європейська правда".

Зеленський підкреслив, що трибунал буде створений після перемоги України й завершення війни з росією, "що є пріоритетом номер один". Що ж стосується етапів, то насамперед Київ прагне заручитись політичною міжнародною підтримкою.

"Над цим працюємо. А саме – текст відповідної резолюції для майданчика Організації Об’єднаних Націй", – зазначив Президент.

Він додав, що формат трибуналу наразі узгоджується, і серед дискусій фігурує і "гібридний" варіант, проти якого виступає Україна і який підтримують кілька її "справді дружніх партнерів".

"Тим не менш, ми поки бачимо наш варіант і над ним працюємо. Ми розуміємо, для нас головне – набрати велику кількість держав, щоб велика кількість держав була об’єднана. І об’єднана вже підтримувати той чи інший формат відповідної резолюції. І це буде крок номер один. А вже тоді перейдемо до практичних кроків щодо трибуналу", – додав Глава держави.

У цьому контексті Зеленський згадав рішення Міжнародного кримінального суду видати ордер на арешт президента росії путіна, який став "дуже серйозним сигналом" у напрямку створення трибуналу.

"Як я говорив із європейськими колегами, в цілому всі боялись питання трибуналу. Але момент наших доказів депортації наших дітей – це був дуже серйозний чинник… Тому ці чинники, я думаю, дуже сильно вплинуть на принциповість і жорстокість формулювання відповідної резолюції (ООН – ред.)", – підсумував він.

Раніше Офіс Президента України публічно заявляв про неприйнятність ідеї щодо створення так званого "гібридного трибуналу" як інструменту розслідування злочину агресії РФ. 

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті