Зеленський запропонував Генасамблеї ООН "формулу миру" із п'яти складових

Україна хоче миру і пропонує формулу із п'яти складових. На цьому наголосив Президент України Володимир Зеленський, звертаючись до делегатів 77-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 21 вересня, повідомляє сайт "Новини ООН".

"Україна вимагає покарання за спробу вкрасти нашу територію. Покарання за вбивство тисяч людей. Покарання за тортури та приниження жінок та чоловіків. Покарання за катастрофічну турбулентність, яку росія спровокувала своєю незаконною війною, і не лише для нас, українців, а й для всього світу. Для кожної нації, представленої у цій залі Генеральної Асамблеї ООН", – заявив Зеленський.

Уточнюється, що він закликав міжнародне співтовариство позбавити росію "права на війну", позбавити її права вето, заснувати міжнародний трибунал, а також створити міжнародний механізм компенсацій.

Зеленський підкреслив, що говорить від імені держави, яка змушена захищатися, але має "формулу миру".

"Я звертаюся до всіх тих, хто хоче почути, що треба зробити, щоб досягти миру", – сказав президент.

Він додав, що хоче представити формулу, яка є ефективною не лише для України, а й для всіх, хто може опинитися за таких самих обставин.

"Це формула, яка передбачає покарання за злочини, захист життя, відновлення безпеки та територіальної цілісності, гарантує безпеку та зміцнює рішучість захищатися", – наголосив глава української держави.

"Україна хоче миру. Європа хоче миру. Світ хоче миру. І ми побачили, хто єдиний хоче війни. Є лише один суб'єкт серед усіх держав – членів ООН, який зараз сказав би, якби міг мене перебити, що він задоволений цією війною – своєю війною", – заявив Зеленський.

Він наголосив, що Україна мужньо воює на полі бою, використовуючи своє право на самооборону відповідно до статті 51 Статуту ООН.

Українці, за словами президента, досягають успіху в цій боротьбі і чітко бачать, яким буде кінець війни і якими будуть гарантії міцного миру. У зв'язку з цим Володимир Зеленський нагадав, що Статут ООН проголошує рівність націй, непорушність кордонів та захист прав і гідності людини. Усі ці цінності, за його словами, Україна відстоюватиме шляхом вигнання окупантів.

Говорячи про перший пункт, про покарання, президент уточнив, що йдеться про те, щоб уникнути безкарності за злочини агресії, порушення кордонів і територіальної цілісності, за завдану шкоду. Він закликав запроваджувати не лише санкції щодо росії, а й блокувати торгівлю та всі відносини з нею, а також позбавити її права вето в Раді Безпеки ООН. Президент також рекомендував запроваджувати персональні обмеження щодо пропагандистів.

"Потрібно не дозволяти громадянам держави-агресора насолоджуватися туризмом чи шопінгом на території тих, хто цінує мир", – наголосив український президент.

Уточнюється, що Зеленський закликав створити Спеціальний трибунал для покарання росії за злочин агресії проти України, а також повідомив, що Україна має намір звернутися до Генеральної Асамблеї з пропозицією заснувати міжнародний компенсаційний механізм щодо відшкодування завданих Україні збитків.

Наголошується, що другий пункт формули миру – це захист життя.

"Зараз, коли тривають засідання Генеральної Асамблеї, в українському місті Ізюмі Харківської області триває ексгумація тіл із масового поховання, яке з'явилося, коли цю територію контролювали російські війська. Там виявлено тіла жінок та чоловіків, дітей та дорослих, цивільних та військових. 445 могил" , – наголосив глава держави.

Він пообіцяв, що за допомогою міжнародної спільноти Україна поверне свій прапор на всю свою територію, але для цього їй потрібен час. Зеленський закликав надавати оборонну та фінансову підтримку Україні.

Третім пунктом мирної формули президент назвав відновлення безпеки та територіальної цілісності. Він нагадав, що росія підірвала своєю війною безпеку на морі, продовольчу безпеку, радіаційну, енергетичну безпеку та систему захисту від зброї масового знищення.

"Ми вже відновлюємо безпеку на морі та продовольчу безпеку. І я дякую Антоніу Гутеррішу за його особисту участь", – сказав президент.

Він також закликав збільшити постачання української сільгосппродукції морем.

Говорячи про ядерну безпеку, Володимир Зеленський розповів, що напередодні засідання Генасамблеї росія обстріляла ракетами Южно-Українську АЕС. Ракета, за його словами, розірвалася лише за триста метрів від стін реакторів.

"І це після того, як з'явився чіткий заклик МАГАТЕ до росії зупинити будь-яку ворожу активність проти будь-яких атомних об'єктів України, зокрема проти Запорізької атомної станції – найбільшої в Європі, яку Росія перетворила на мішень. І це робить мішенню всіх вас", – наголосив глава України.

Наголошується, що Зеленський заявив, що "російський радіаційний шантаж – це те, що має хвилювати кожного та кожну з вас, бо ніхто з вас не знайде вакцини від променевої хвороби".

Уточнюється, що президент закликав визнати росію державою-спонсором тероризму.

Наголошується, що четвертий пункт формули світу – це гарантії безпеки. У зв'язку з цим президент нагадав, що кожна нація має право на гарантії безпеки. Він повідомив, що Україна має пропозиції щодо оновлення архітектури безпеки для її країни, для Європи та всього світу.

Уточнюється, що п'ятим пунктом української формули миру Зеленський назвав рішучість захищатись. Без цього, як він вважає, решта чотирьох пунктів не працюватиме.

"Це наша рішучість боротися. Це рішучість партнерів допомагати нам, а значить, самим собі. І це рішучість світу об'єднатися навколо того, хто бореться проти озброєної агресії. Рішучість світу поставити на місце одного, який загрожує всім", – сказав президент.

Глава української держави наголосив, що викладені ним формула з п'яти пунктів – це "формула злочину та покарання, яка вже добре відома у росії". І це формула, за його словами, "справедливості та правопорядку, яку росії ще належить засвоїти". У цій формулі, за його словами, немає місця нейтральності.

Раніше повідомлялося, що Зеленський не вірить, що путін застосує ядерну зброю, але ризиків не відкидає.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті