Зеленський анонсував переговори про конвої для зернового коридору

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна хоче зберегти зерновий коридор, попри наявні воєнні ризики з боку Росії, і вивчає можливі варіанти. Про це він сказав на брифінгу у середу після зустрічі з прем'єр-міністром Ірландії Лео Варадкаром у Києві 19 дипня, повідомляє ЛІГА.

"І ООН, і Туреччина, і військові можуть сказати, що стовідсоткових гарантій ніхто не дає. Це дуже легка позиція, але для України це не та позиція, на яку ми готові йти. Тому що для нас потрібно, щоб коридор діяв. І ми маємо на це право", – сказав він.

Зеленський наголосив, що Чорноморська зернова ініціатива, з погляду України, продовжує свою дію. В якому вигляді вона збережеться, сказав президент, залежить від позицій партнерів – Туреччини та ООН.

"Знаючи Росію, коридор не буде в безпеці, якщо ООН не почне працювати на рівні генерального секретаря. Крім слів, які були достатньо потужними, потрібні практичні дії. Поки що цього не побачили", – сказав президент України.

Він також повідомив, що планує обговорити з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом, як можна було б гарантувати безпеку зерновозів у коридорі.

"Тут є різні аспекти. Ми підіймали питання щодо окремих конвоїв. Їх потрібно обговорювати не тільки з Туреччиною, але й з іншими нашими партнерами, і я збираюся про це говорити", – сказав Зеленський.

Він запевнив, що приватні шипінгові компанії та зернотрейдери готові працювати в коридорі.

"Кажуть, що ми готові брати на себе відповідні ризики, ми хочемо йти коридором, ми готові ризикувати", – сказав Зеленський.

Нагадаємо, посол України в Туреччині розповів про головну проблему з вивезенням зерна через море. 

Статті

Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Всі статті