"Здійснювали операцію впливу в Європі". Чехія ввела санкції проти Медведчука і його подільника

Колишній український політик Віктор Медведчук і колишній продюсер його закритого телеканалу «112 Україна» Артем Марчевський здійснювали через Чехію операцію впливу в Європі. Про це повідомдяє "Чеське радіо" з посиланням на дані чеської цивільної контррозвідки.

Обидва вони, а також зареєстрована в Празі компанія Voice of Europe, через сайт і соцмережі якої велася кампанія, рішенням уряду Чехії внесені в чеський національний санкційний список, повідомив після засідання уряду прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала.

"Ми запроваджуємо національні санкції проти трьох суб’єктів. Ми розбили проросійську мережу, яка намагалася в нашій країні здійснити операцію впливу з важливими наслідками для безпеки Чехії і ЄС. Діяльність цієї групи виходить поза межі Чехії, вона діяла і в Європейському парламенті. Як видно, Росія вже давно намагається впливати на демократичні процеси в Європі, і ми мусимо зробити все, щоб цього не допустити", - зазначив прем’єр-міністр Чехії.

У повідомленні вказується, що Марчевський, зі свого боку, відіграв ключову роль у взятті під контроль компанії Voice of Europe як інструменту здійснення впливу і поширення дезінформації і пропаганди, спрямованих проти територіальної цілісності, незалежності, суверенітету, стабільності й безпеки України, а нині фактично керує цією компанією за інструкціями Медведчука.

Сама ж компанія Voice of Europe, зареєстрована в Чехії як ТОВ, спрямовує, зокрема через свій сайт і облікові записи в соцмережах, свої дезінформаційні наративи на те, щоб поставити під сумнів обороноздатність України і її підтримку з боку міжнародних партнерів, а також на вплив на громадську думку з метою знизити підтримку України і її мешканців.

Як розповів на пресконференції прем’єр Фіала, фізичні і юридична особи, внесені нині в чеський санкційний список, намагалися чинити проросійський вплив у країнах Європейського союзу і в Європейському парламенті. За даними чеської цивільної контррозвідки BIS, у чеській столиці через зареєстровану в Празі компанію передавалися гроші готівкою антисистемним політикам із Німеччини, ще частина коштів ішла на роботу проросійського сайту. Але, додав прем’єр, інформації про те, що це могло стосуватися й чеських політиків чи простих громадян, немає.

За даними газети Deník N, російські гроші отримали політики з шести країн ЄС - Німеччини, Франції, Польщі, Бельгії, Нідерландів та Угорщини.

Прем’єр-міністр подякував цивільній контррозвідці, Службі інформації і безпеки (BIS), за важливу роботу - адже нинішнє рішення уряду про санкції детально обґрунтоване 300-сторінковим документом. За його словами, цю інформацію нададуть і іншим країнам та інституціям.

Як повідомлялося, колишній депутат від забороненої ОПЗЖ і кум путіна Віктор Медведчук, обвинувачений в Україні у державній зраді, який мешкає в Москві, намагається повернути українське громадянство і депутатський мандат, а також скасувати введені проти нього санкції.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті