Затримано першу організаторку "референдуму" зі Старобільщини: отримала 77 тисяч й поїхала на підконтрольну територію України

Українські правоохоронці затримали першу організаторку псевдореферендуму зі Старобільського району Луганської області, окупованого у 2022 році. Жінка, отримавши "гонорар" від окупантів за свою "роботу", додумалась поїхати на територію, підконтрольну Уряду України, де й була затримана, повідомила Лу­гансь­ка об­лас­на про­ку­ра­ту­ра на своїй сторінці у Facebook 29 квітня.

"Викрито та затримано мешканку Луганщини, яка брала участь у псевдореферендумі, – сказано в повідомленні. – За процесуального керівництва Старобільської окружної прокуратури повідомлено про підозру громадянці України у посяганні на територіальну цілісність та недоторканність України, а також колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 КК України)".

Уточнюється, що у вересні 2022 року мешканка Старобільщини брала участь в організації та проведенні псевдореферендуму на окупованій території Луганщини. Підозрювана була так званим "членом територіальної виборчої комісії". Вона особисто перевіряла паспорти громадян, видавала так звані "бюлетені", вносила відомості про осіб до фейкових списків виборців і брала участь у підрахунку голосів.

Підкреслюється, що за свої протиправні дії фігурантка отримала грошову винагороду у розмірі 77 тисяч російських рублів.

"У подальшому підозрювана виїхала на підконтрольну Україні територію, де й була викрита співробітниками СБУ у квітні поточного року, – йдеться в повідомленні. – Наразі вона перебуває під вартою".

Зазначається, що за вчинене особі загрожує покарання – до 10 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 15 років та з можливою конфіскацією майна.

Як уточнює джерело "ОстроВа" – чиновник місцевого органу влади, за попередньою інформацією, це перша людина зі Старобільщини, затримана за даний злочин, адже регіон перебуває в окупації, й затримати жінку вдалось завдяки тому, що вона сама приїхала на підконтрольну Уряду України територію.

"Всі причетні до так званого референдуму зі Старобільської громади будуть покарані, – зазначає начальниця Старобільської міської військової адміністрації Яна Літвінова. – Працюємо. Затримання будуть однозначно".

Раніше повідомлялось, що ще вісім колаборантів, включаючи очільників "міністерств ЛНР" і кримського "депутата", отримали підозру.

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті