Затримані командири львівського "Беркуту" постануть перед судом за обвинуваченням в умисних вбивствах під час Революції гідності

Перед судом постануть командири львівського "Беркуту" за обвинуваченням в умисних вбивствах під час Революції гідності. Про це повідомило Державне бюро розслідувань (ДБР) у Телеграм 10 квітня.

"Працівники ДБР завершили розслідування кримінального провадження щодо колишнього командира Львівського батальйону міліції особливого призначення "Беркут" та помічника начальника штабу цього підрозділу. Затримані майже рік тому ексберкутівці підозрювались в організації вбивств учасників масових акцій протесту в середмісті Києва. Обвинувальний акт направлено до суду", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що 18 лютого 2014 року вони безпосередньо сприяли вбивству трьох активістів, спричиненню тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості понад 100 учасникам акції протесту, у тому числі десятьом - вогнепальні поранення.

Зокрема, слідчі встановити, що командир львівського «Беркуту», діючи за вказівкою керівництва столичної міліції, віддав наказ своїм підлеглим отримати патрони зі свинцевою картеччю, спорядити їх до помпових рушниць і вести невибіркову стрільбу по активістах допоки ця картеч не закінчиться.

Також слідство з’ясувало, що командир батальйону має громадянство країни-агресора. Тому очевидно, що він як громадянин російської федерації діяв в її інтересах, обравши найкривавіший спосіб розправи з активістами за їх громадянську проукраїнську позицію.

Беркутівці обвинувачуються за цілою низкою статей кримінального кодексу, зокрема й за 115 статтею (умисне вбивство) та 258 (теракт) ККУ.

Щоб ускладнити роботу слідчих ДБР та проведення балістичних експертиз, помічник начальника штабу за вказівкою командира батальйону привласнив знаряддя вчинення злочину – вогнепальну зброю та приховав її.

"Однак, хоча й через 9 років, але правосуддю вдалось наздогнати командира та затримати. Наразі його позбавили українського громадянства, арештували майно, як і майно помічника начальника штабу, для відшкодування шкоди, завданої злочином", - йдеться у повідомленні.

Раніше повідомлялось про ще одну справу Майдану: за розгін учасників мирних акцій судитимуть екскерівника Черкаської обласної міліції.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті