Зараз Україна ближче до НАТО, ніж будь-коли - Столтенберг

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляє, що рішення Вільнюського саміту відкривають нову главу у відносинах альянсу та України, і якщо сьогодні вони зустрічаються як рівні, то в майбутньому зустрічатимуться як союзники. Про це він заявив у Вільнюсі на спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським.

"Рішення, ухвалені у Вільнюсі, є початком нової глави у відносинах між НАТО та Україною. Сьогодні ми зустрічаємося як рівні, я з нетерпінням очікую того дня, коли ми зустрінемося як союзники", - заявив Столтенберг.

Генсек нагадав, що у вівторок союзники схвалили для України пакет із трьох складових, який "наблизить Україну до НАТО", зокрема багаторічну програму практичної допомоги, створення нової Ради Україна-НАТО, а також знову підтвердили, що Україна буде членом НАТО, і прибрали вимогу про План дій щодо членства.

"Наша нова програма допоможе Україні перейти від обладнання та стратегій радянського часу до натовських стандартів і зробить українські Збройні сили повністю сумісними з натовськими. Інавгураційне засідання Ради Україна-НАТО розпочнеться за кілька хвилин. Це буде форум, де Україна і союзники зустрічатимуться як рівні, проводитимуть консультації щодо кризових ситуацій і спільно ухвалюватимуть рішення. Україна зараз ближча до НАТО, ніж будь-коли. Союзники знову підтвердили, що Україна буде членом альянсу, і погодилися прибрати вимогу ПДЧ. Це змінить український шлях до членства з процесу, що складається з двох кроків, до процесу одного кроку, і ми направимо запрошення Україні приєднатися до НАТО, коли погодяться союзники й будуть виконані умови. Це сильний, єдиний меседж союзників щодо шляху до членства НАТО", - деталізував він.

Столтенберг також зазначив, що після війни Україні мають бути надані "надійні гарантії безпеки, щоб історія не повторилася".

"Тому я вітаю, що багато союзників сьогодні заявлять про те, що нададуть довгострокову безпекову допомогу Україні. Це допоможе стримати майбутню агресію Росії після того, як ця війна завершиться, і буде доповненням підтримки, яку надає НАТО", - додав генсек альянсу.

Він знову заявив, що "коли президент Путін напав на Україну торік, він недооцінив хоробрість українського народу, хоробрість українських Збройних сил і стійкість українського політичного керівництва".

"Але він також недооцінив єдність і силу союзників по НАТО. НАТО продовжуватиме стояти з вами так довго, скільки буде потрібно", - запевнив Столтенберг..

Статті

Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Всі статті