Законопроект про мобілізацію. У ЗМІ повідомили про завершення роботи Міноборони над документом, у ВР його ще не бачили

Міністерство оборони України доопрацювало проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на джерела.

За даними джерела, доопрацьований проєкт закону буде представлено на робочій групі.

Разом із тим, NV пише, що голова профільного комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич повідомив, що поширена ЗМІ інформація є недостовірною. За його словами, «жодних подібних законопроєктів від уряду до Верховної Ради не надходило».

«Як тільки такий документ з’явиться, суспільство дізнається про це з офіційних джерел, а сам законопроєкт буде доступний для ознайомлення на сайті парламенту», — зазначив Завітневич.

На оприлюднених "Цензором" скриншотах йдеться, що законопроєкт нібито передбачає відстрочку після 36 місяців служби; короткострокові контракти на військову службу; скасування відстрочки для працівників підприємств установ, організацій Міністерства оборони тощо.

Щодо мобілізації, то у Міноборони, за даними ЗМІ, пропонують впровадити електронний кабінет для всіх призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Також добровольцям пропонують два місяці відстрочки для розв’язання особистих питань та підготовки до мобілізації.

У повістках Міноборони пропонує інформацію та додатковий захист вказувати у вигляді унікального ідентифікатора, повідомляє видання.

Відстрочку від мобілізації у запропонованому варіанті можуть мати студенти, які здобувають рівень вищої освіти, який є вищим за раніше здобутий за однією спеціальністю. Педагогічним працівникам відстрочка може надаватися за умови їхньої роботи на 0,75 ставки.

У скриншотах, які опублікувало видання, йдеться про те, що призову на військову службу не підлягатимуть громадяни, звільнені зі строкової військової служби під час дії воєнного стану впродовж шести місяців, а також громадяни, які під час дії воєнного стану прослужили 36 місяців.

Також у скриншотах йдеться про скасування строкової військової служби, впровадження базової військової служби до 25 років, впровадження базової загальновійськової підготовки у вищих навчальних закладах.

Звільнитися з військової служби, за даними ЗМІ, пропонують за власним бажанням (для іноземців і осіб без громадянства); у зв’язку зі звільненням з полону, у зв’язку з обранням народним депутатом України; у зв’язку з сімейними обставинами; із закінченням строку служби тощо.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті