"Заколот" Пригожина змусив США та НАТО занепокоїтися про безпеку ядерного арсеналу росії

У росії близько 6 тис. ядерних боєголовок і приблизно 1400 із них готові до негайного застосування. "Марш справедливості" на Москву, який організував глава ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, змусив західних лідерів і військових занепокоїтися безпекою російського ядерного арсеналу, - пише The Moscow Times

"Кухар Путіна" відомий своєю жорстокістю, і якби йому вдалося захопити владу, він був би малопередбачуваним лідером; ймовірність того, що в ядерній державі, яка є одним із головних супротивників США, почнеться хаос, породила нові ризики, пише The New York Times (NYT). 

Американські розвідслужби мали інформацію про те, що Пригожин готує акцію проти російського військового керівництва, але з п'ятниці, коли вагнерівці пішли на Ростов, події почали розгортатися несподівано і занадто швидко. У розвідслужбах не знали, якими будуть наслідки дій Пригожина, але одразу ж занепокоїлися тим, як вони можуть вплинути на контроль за ядерною зброєю, повідомляє NYT з посиланням на американських чиновників.

Проблемою ядерної зброї перейнялися не тільки по той бік Атлантики, а й ближче до російських кордонів. "Якщо в Москві настає хаос, люди ставлять собі те саме запитання, що й у 1991 р.", коли ГКЧП влаштувала переворот, усунувши від влади президента СРСР Михайла Горбачова, сказав The Washington Post міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевічс, який незабаром обійме посаду президента країни: "Хто контролює ядерний футбол?".

Аналогічну думку висловив газеті високопоставлений військовий - представник НАТО: "Це двояка ситуація. Ми не хочемо, щоб Росія була занадто сильною. Але ми також не хочемо, щоб вона була занадто слабкою. Нам не потрібна нефункціонуюча держава, адже вони все ще - ядерна держава".

Тому НАТО навіть вирішило зв'язатися з російським Міноборони, повідомила La Repubblica.

Як повідомлялося раніше, глава ПВК "Вагнер" Євген Пригожин після укладення "угоди" з російською владою поїде в Білорусь, кримінальну справу стосовно нього буде припинено.

Статті

Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Всі статті