Західні союзники передадуть Україні щонайменше 24 винищувачі F-16 - Рютте

Західні союзники планують передати Україні щонайменше 24 винищувачі F-16, сказав прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте на полях Мюнхенської конференції з безпеки в інтерв'ю Радіо Свобода.

Прем'єр Нідерландів, які очолюють так звану авіакоаліцію, розповів про можливі терміни в передачі винищувачів F-16 для захисту України.

"Сподіваємося передати їх якомога швидше... Є в цих справах прогрес. Йдемо, в принципі, за графіком. Тому це хороші новини", - зазначив Марк Рютте.

Також Рютте розповів на яку кількість винищувачів може розраховувати Україна.

"Буде 24 винищувачі, можливо, більше, але - не менше... Ми працюємо разом із данцями та іншими", - наголосив прем'єр Нідерландів.

14 лютого пройшла чергова зустріч у форматі "Рамштайн", у ході якої партнери України звітували про просування щодо підготовки українських пілотів та передачі їй західних винищувачів.

За підсумками засідання український міністр оборони заявив, що «все йде за графіком у рамках усіх домовленостей із партнерами». F-16 очікуються навесні, отримання їх у ці строки глава місії України при НАТО називала реалістичним.

Данія та Нідерланди стали першими країнами, які пообіцяли передати Україні винищувачі F-16, але це станеться після завершення навчання українських пілотів. Також про це оголосили Норвегія та Бельгія.

Влада України неодноразово заявляла, що поява західних винищувачів в Україні може змінити ситуацію на полі бою, адже росія має "повну перевагу в небі" на окупованих територіях.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті