Західна розвідка: РФ виробляє снарядів утричі більше, ніж США та ЄС. Але є "межа можливостей"

Згідно з оцінками розвідки країн НАТО, РФ щомісяця виробляє близько 250 тис. артилерійських снарядів - близько 3 млн на рік. Це втричі більше, ніж США та ЄС можуть відправити Україні, однак це не означає, що РФ отримає перевагу на фронті, - повідомляє Бі-бі-сі з посиланням на американську телекомпанію CNN. 

Високопоставлений представник європейських розвідслужб нагадав в інтерв'ю CNN, що потужності США та ЄС дають змогу щорічно постачати Україні не більше 1,2 млн снарядів.

"Ми зараз вступили у війну виробничих ресурсів, - каже в інтерв'ю телекомпанії неназваний чиновник НАТО. - Результат в Україні залежить від того, що у кожної зі сторін є для ведення війни".

За даними співрозмовників ЗМІ, зараз РФ вистрілює близько 10 тис. снарядів на день - порівняно з приблизно 2 тис., які використовує на фронті Україна. Співробітник європейських спецслужб повідомив, що в деяких місцях на передовій ситуація ще гірша.

У публікації сказано, що Україна отримала від західних союзників сучасні системи озброєння, однак, на думку військових аналітиків, у конфлікті, ймовірно, може перемогти той, хто використовує більше артилерійських снарядів.

За словами представника НАТО, з яким говорили журналісти CNN, РФ підтримує роботу своїх заводів з виробництва снарядів у цілодобовому режимі, при цьому робітники змінюються після 12-годинних змін. У російському оборонному секторі зараз працюють близько 3,5 млн осіб порівняно з 2-2,5 млн до початку війни, пишуть автори.

Крім того, РФ отримує снаряди від Ірану і Північної Кореї.

Російська військова машина зараз працює на повну силу, продовжують автори, однак і в неї є межа можливостей: вони очікують, що такий поріг буде досягнуто наступного року.

У результаті західні розвідки не очікують, що Москва зможе домогтися якихось значних цілей на полі бою найближчим часом.

За оцінками експертів, з якими говорила CNN, у довгостроковій перспективі Захід все ж здатний наздогнати РФ у виробництві снарядів - і водночас випускати більш якісне обладнання.

"Захід тільки починає активізувати створення інфраструктури, щоб забезпечити потрібний рівень виробництва боєприпасів", - сказав телекомпанії заступник керівника Європейського командування США генерал-лейтенант Стівен Башем.

За іншими оцінками західної розвідки, на які посилається CNN, загальне співвідношення ресурсів все ж забезпечує перевагу Москви - особливо якщо уряд США не зможе розблокувати пакет допомоги Україні, проти якого виступають республіканські депутати Конгресу.

"Усе йде не дуже добре, але залежить від того, що відбуватиметься, - сказало одне з джерел. - Якщо допомога відновиться - і швидко почне надходити, ще не все втрачено".

Як повідомлялося, США вірять, що Україна має в запасі кілька сюрпризів, які допоможуть їй перемогти на полі бою.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті