За розстріли на Майдані судитимуть Януковича та весь тодішній силовий блок, їм загрожує довічне – ДБР

Державне бюро розслідувань скерувало до суду обвинувальний акт відносно колишнього президента України Віктора Януковича та дев'яти ексвисокопосадовців за організацію розгону та розстрілів акції протесту під час Революції гідності. Про це 4 жовтня повідомила пресслужба відомства.

"Працівники ДБР завершили розслідування масштабної справи щодо колишнього керівництва держави за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18-20 лютого 2014 року. Обвинувальний акт направлено до суду", - зазначається у повідомленні.

Як зауважується, у вчиненні цих злочинів обвинувачуються члени злочинної групи – колишні високопосадовці: президент України, міністр внутрішніх справ, заступник Міністра внутрішніх справ, голова СБУ, перший заступник олови СБУ – керівник Антитерористичного центру, міністр оборони, начальник Головного управління – командувач внутрішніх військ МВС, в.о. начальника ГУМВС України в м. Києві, заступник начальника ГУМВС України – начальник міліції громадської безпеки, командир ПМОП "Беркут" при ГУМВС України в м. Києві.

Встановлено, що усі вони 18-20 лютого 2014 року віддавали накази та приймали відповідні рішення щодо застосування працівниками правоохоронних органів без відповідних на те підстав і з порушенням норм чинного законодавства спеціальних засобів, військової техніки, вогнепальної зброї для силової протидії та розгону демонстрантів у центрі столиці та припинення акцій протесту.

Також, за даними ДБР, посадовці організували штурм Майдану під виглядом "антитерористичної операції", а вранці 20 лютого наказали розстрілювати мітингувальників, що робилося з перевищенням влади, службових повноважень, без жодних законних підстав.

"Такі дії колишнього президента та екскерівників правоохоронних органів призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту в центральній частині Києва, в тому числі до смерті 67 цивільним особам. Всього постраждали 887 осіб та 132 правоохоронці. Завдано майнових збитків на суму понад 16 мільйонів гривень", - йдеться у заяві.

Для уникнення відповідальності експосадовці втекли з України, тож досудове розслідування здійснювалось за спеціальною процедурою, а слідчим суддею відносно них обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

З огляду на те, що частина обвинувачених перебуває в окупованому Криму, їх буде заарештовано і передано суду одразу після звільнення цих територій Збройними Силами України.

Максимальне покарання за названі злочини передбачене у вигляді довічного позбавлення волі.

Як повідомлялося, ексберкутівець отримав реальний термін за побиття активістів Євромайдану.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті