З окупованих РФ територій повернули ще три родини з дітьми – Лубінець

На підконтрольну Україні територію з окупованих росією частин Запорізької та Донецької областей виїхали ще три сім’ї з дітьми. Про це повідомив у Фейсбук уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець 18 березня.

За його словами, одна із сімей проживала в Енергодарі.

"Це працівники нині захопленої Запорізької АЕС, у яких – трирічна дитина. Відмовившись від співпраці з російською псевдовладою, вони пережили обшуки, погрози, залякування, примус, фізичне насильство, затримання та допити", – каже Лубінець.

Інша родина, за даними омбудсмена, мама з восьмирічним сином – переховувалися в дідуся та бабусі. Хлопчик навчався онлайн в українській школі. Одного разу до їхнього будинку з обшуком прийшли російські військові, розповів Лубінець.

"На щастя, у кімнату, де школяр займався і мав розкладені книжки українською мовою, росіяни не зайшли. Нині дитина в Україні і зможе здобувати освіту рідною мовою, не ховаючись", – зауважив омбудсмен.

Також на підконтрольну Україні територію повернули дев’ятирічного хлопця з окупованої Донеччини, він навчався онлайн в українській школі, каже Лубінець.

"Матері нав’язливо пропонували відправити дитину «на відпочинок» у Татарстан. Жінка постійно писала відмови, адже знала про випадки, коли з подібних «відпочинків» діти не поверталися", – розповів омбудсмен.

"Нині наш Офіс із партнерами та іншими державними структурами опікуватиметься, щоб діти та їх сім’ї отримали необхідну допомогу та підтримку", – зазначив Лубінець.

За його даними, "правоохоронні органи вже поспілкувалися з родинами, щоб встановити, які злочини вчиняли російські загарбники".

За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до росії депортували близько 20 тисяч дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно.

Як повідомлялося, з окупованої території Луганської області вдалося повернути двох сестер, які не бачили маму майже два роки. 

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті