Іпотека під 3 %: у Кабміні прописали, хто та на яких умовах зможе отримати житло

Уряд затвердив умови пільгової іпотеки під 3%, які закріплені у постанові №856 "Деякі питання забезпечення приватним акціонерним товариством “Українська фінансова житлова компанія” доступного іпотечного кредитування громадян України". Документ опублікований на сайті Кабміна 2 серпня.

"Кабінет Міністрів України постановляє: затвердити умови забезпечення приватним акціонерним товариством “Українська фінансова житлова компанія” доступного іпотечного кредитування громадян України, що додаються", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, відповідно до цих умов, на забезпечення доступним іпотечним кредитуванням можуть претендувати громадяни України, які належать до однієї з таких категорій:

1) військовослужбовці Збройних Сил за контрактом, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міноборони, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, Держтрансслужби, військові прокурори Офісу Генерального прокурора, особи рядового і начальницького складу ДСНС, співробітники Служби судової охорони, особи начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро, поліцейські та члени їх сімей;

2) медичні працівники (фахівці та професіонали) закладів охорони здоров’я державної або комунальної форми власності;

3) педагогічні працівники закладів освіти державної або комунальної форми власності;

4) наукові (науково-педагогічні) працівники закладів освіти та наукових установ державної або комунальної форми власності;

5) ветерани війни та члени їх сімей; учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, визначені статтею 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, а також сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

6) внутрішньо переміщені особи;

7) інші громадяни України, які не мають власної житлової нерухомості або у власності яких менше ніж 52,5 кв. метра для сім’ї з однієї особи (одинока особа) та додатково 21 кв. метр — на кожного наступного члена сім’ї.

Вимоги до кандидата отримання іпотеки наступні: громадянство України; вік з 18 років (максимальний вік не вказано, але ліміт для виплати кредиту – 70 років), кандидат та члени його сім'ї є платоспроможними; у власності має бути менше 52,5 кв. м житлової нерухомості плюс 21 кв. м на кожного члена сім'ї (не рахуючи житла в зоні бойових дій або окупації); не бере участі в інших державних житлових програмах; не перебуває під санкціями.

"Нормативна площа житла, що надається для сім’ї з однієї особи (одинока особа), становить не більш як 52,5 кв. метра загальної площі та додатково 21 кв. метр — на кожного наступного члена сім’ї", - також йдеться у документі.
Термін кредиту – до 20 років, мінімальний початковий внесок – 20% від вартості предмета іпотеки. Будинок може бути як новобудова, так і з вторинне житло, але якщо це обласний центр, йому не повинно бути більше ніж 10 років з моменту здачі в єксплуатацію.
Вартість житла не повинна перевищувати оцінної, визначеної оцінювачем або співробітником банку. Водночас вартість 1 кв. м не повинна перевищувати опосередковану вартість споруди, визначену Мінрегіоном та збільшену у 2,5 рази для обласних центрів, міст з населенням понад 300 тис. осіб, на відстані до 15 км від Києва, у 2 рази – для міст із населенням 100 тис. – 300 тис. осіб, у 1,75 рази – для інших населених пунктів.

Для подачі та отримання інформації  щодо отримання доступного іпотечного кредитування застосовується Портал Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).

Статті

Світ
16.04.2024
10:17

«Енергійний контрудар може стати джокером у рукаві Сирського». Російські ЗМІ про Україну

"Загальна оцінка українських резервів приводить до висновку: наявних сил і засобів командуванню ЗСУ не вистачить для проведення стратегічного наступу. Але їх достатньо для енергійного контрудару оперативного масштабу на одному напрямку".
Донбас
14.04.2024
18:21

Нове видання обіцяє жителям "ДНР/ЛНР" новини про кішку, яка народила кошенят, і нефарбований паркан. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу були традиційно нудними. Численні близькі до місцевої влади Телеграм-канали слідом за офіційними джерелами масової пропаганди цитували політиків чужої країни і на честь 12 квітня тиражували нічим не підкріплені...
Країна
12.04.2024
15:51

Іпотечна програма "єОселя": шанс на житло, який не всім по кишені

Головна особливість програми – це можливість придбати житло в іпотеку під 3-7% терміном на 20 років з мінімальним внеском 20%. Подібних умов ще ніколи не було на іпотечному ринку України, тому не дивно, що програма користується популярністю.
Всі статті